България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

ДБ и БСП направили всичко възможно да има правителство, но отиваме на избори

Коментар на депутатите Атанас Славов и Тодор Байчев пред Bulgaria ON AIR

03.09.2021 | 09:20 Редактор: Тодор Петров

Трети парламентарни избори до края на годината със сигурност ще има, но предстои да разберем в какъв формат ще бъдат те. През седмицата от "Демократична България" отказаха разговори с БСП за сформиране на кабинет.

"Г-н Трифонов каза, че ИТН няма да подкрепи мандат на БСП. След като най-голямата парламентарна сила няма да подкрепи такъв мандат, беше безпредметно да се водят разговори. Очевидно е, че няма как да се случи такова гласуване в зала", заяви депутатът от "Демократична България" Атанас Славов в "България сутрин".

По думите му от ДБ са готови за нови избори, въпреки че са направили всичко възможно да няма такива. Дали ще са 2 в 1, това зависи от държавния глава, отбеляза Славов.

Народният представител от БСП Тодор Байчев подчерта, че социалистите са направили и невъзможното, за да съставят правителство през третия мандат. 

"Надделяха партийните страсти и личните амбиции на част от хората в парламента. Т.нар. партии на протеста останаха на площада и решиха да продължават да стачкуват. Когато ДБ не знаят накъде са тръгнали, обикновено се озовават на грешното място. Не знаят какво да правят в парламента. Липсва им парламентарната култура и парламентарната практика", коментира Байчев пред Bulgaria ON AIR.

От БСП решиха да върнат мандата за съставяне на кабинет на 7 септември, а по думите на Байчев водещо за решението е била липсата на заявена подкрепа от останалите партии. 

"Партиите показаха, че не желаят съставяне на правителство. Искат да излязат на избори, да обещават, да лъжат...", настоя социалистът.

За него няма значение дали изборите ще бъдат 2 в 1 или поотделно. Президентът ще реши и ще прецени как ще бъдат проведени изборите. 

Вчера депутатите се скараха в пленарната зала заради гласуването на промените в Закона за НСО.

"Интерпретацията на нашата група е, че бяха приети промените в Закона за НСО. Това породи спорове, защото имаше и друго тълкуване. Имаше гласуване "За", имаме приет акт. Вчера се установи, че присъстват повече от 121 депутати. Гласуването обаче не е задължително по правилник. Хората може да не гласуват, но това не води до невалидност на приетия акт", обясни Атанас Славов.

На първо четене бяха приети промени в закона за Бюрото за защита на свидетелите.

"Има обобщен работен законопроект. Вярвам, че ще бъде приет, има широка парламентарна подкрепа за него. Въпросът е дали ще имаме парламентарно време, имаме нужда от около 10 дни, за да приемем този закон и Закона за съдебната власт, който да премахне Спецсъда и Спецпрокуратурата. Няма автоматизъм между връщането на мандата и разпускането на парламента. Ще зависи от президента дали ще даде парламентарно време. Бюджетът ще се гледа другата седмица", каза още депутатът от ДБ.

"Бюрото по защита осъществява правомощия, които са типични за изпълнителната, а не за съдебната власт - защита на свидетели, принудителни мерки. Беше в Министерството на правосъдието до 2014 г., когато по желание на г-н Цацаров беше извадено и му беше дадено. Трябва да бъде върнато в изпълнителната власт. В момента в прокуратурата Бюрото е една черна дупка, не знаем какво се случва там", коментира Славов.

Вижте повече във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК