Националният съвет реши: БСП връща мандата на 7 септември

Някои от партиите поискаха забавянето му

02.09.2021 | 16:45 Редактор: Юлия Христова

БСП ще върне мандата за съставяне на правителство във вторник, 7 септември. Това решение е взел този следобед Националният съвет на партията, след като стана ясно, че няма подкрепа за съставяне на кабинет.

От някои партии призоваха Корнелия Нинова да не бърза да връща мандата, а други настояха това да се случи веднага.

Настроенията на социалистите по процедурата още преди старта на Националния съвет бяха различни. Част от тях поискаха Нинова да поеме отговорност като бъде предложена за премиер, въпреки нейния отказ.

"Тук не става дума за желание или нежелание. Тя може да не желае на панаира в Мездра. Логичният политически завършек е днес да имаме министър-председател, но понеже няма политическа логика, предлагам, че още днес ще върнем мандата след 46 часа медийни участия и унижение, което инкасирахме като партия", посочи Кирил Добрев от БСП.

Още преди решението на БСП, част от партиите ги призоваха БСП да забавят процедурата с мотива, че има и други важни теми за обсъждане от депутатите. 

"За нас най-важно е тази актуализация да се случи, но за да се случи, както казахме и във вчерашните си позиции, е необходимо достатъчно време", подчерта Станислав Балабанов от "Има такъв народ".     

"Така и така са го взели, да го задържат, за да подсигурят поне тази част от съдебната реформа да се случи, защото ако и това опропастят, ще стане ясно, че цялото упражнение е било насочено към личното позиране на г-жа Нинова пред камерите", коментира Христо Иванов от "Демократична България".

"Третият мандат е кризисен. Затова е дал шанс да го получи председателят на ПГ и срокове не са описани, защото идеята е наистина да се проведат разговори, да се положат усилия. Ако БСП са искрени, че искат да приемем закриването на Спецсъдилищата, да преместим Бюрото за защита на свидетелите в МП, да приемем актуализацията на бюджета – просто не трябва да бързат с мандата", посочи Мая Манолова от "Изправи се БГ! Ние идваме!".

Други обаче бяха на мнение, че мандатът трябва да бъде върнат час по-скоро.

"Аз смятам, че не трябва да се бави, след като практически този мандат е изчерпан и няма как да бъде осъществен. Ако колегите от БСП го задържат в себе си, те просто ще понесат отговорността за всеки забавен ден. Така че, ако не желаят да носят тази отговорност – трябва да го върнат", заяви Тома Биков от ГЕРБ. 

А трети оставиха избора на БСП.

"Що се отнася до това трябва ли да бъде върнат или не – това е в компетенцията на мандатоносителя, така че отговорността е в тяхното поле", заяви Халил Летифов от ДПС.

Вижте повече в репортажа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК