Връщане веднага или кризисно задържане: БСП решава как да постъпи с третия мандат

Част от партиите призоваха БСП да забави процедурата с мотива, че има и други важни теми за обсъждане

02.09.2021 | 13:42 Редактор: Жаклина Иванова

Коя ще е датата на третите парламентарни избори тази година - това зависи пряко от връщането на мандата от БСП. Днес столетницата се очаква да реши. След провала в преговорите за кабинет, изборът пред БСП е дали да върне папката на президента още утре или да забави процедурата.

"Не забелязах единомислие вчера в залата, не го забелязвам и в последните седмици. Какво ще правим с мандата, ще се реши днес", посочи председателят на БСП Корнелия Нинова.

Част от партиите призоваха БСП да забави процедурата с мотива, че има и други важни теми за обсъждане от депутатите.  

"За нас най-важно е тази актуализация да се случи, но, за да се случи, както казахме и във вчерашните си позиции, е необходимо достатъчно време", коментира Станислав Балабанов от "Има такъв народ".

"Така и така са го взели, да го задържат, за да подсигурят поне тази част от съдебната реформа да се случи. Защото ако и това опропастят, ще стане ясно, че цялото упражнение е било насочено към личното позиране на г-жа Нинова пред камерите", уточни председателят на "Демократична България" Христо Иванов.

"Ако БСП са искрени, че искат да приемем закриването на Спецсъдилищата, да преместим Бюрото за защита на свидетелите, да приемем актуализацията на бюджета, не трябва да се бърза с мандата", изтъкна председателят на "Изправи се БГ! Ние идваме" Мая Манолова.

Други обаче са на мнение, че мандатът трябва да бъде върнат час по-скоро.

"Аз смятам, че не трябва да се бави, след като практически този мандат е изчерпан и няма как да бъде осъществен. Ако колегите от БСП го задържат в себе си, те просто ще понесат отговорността за всеки забавен ден. Така че, ако не желаят да носят тази отговорност – трябва да го върнат", подчерта Тома Биков от ГЕРБ.

А трети - оставиха избора на БСП.

"Що се отнася до това трябва ли да бъде върнат или не – това е в компетенцията на мандатоносителя, така че отговорността е в тяхното поле", коментира Халил Летифов от ДПС.

По Конституция няма законов срок, в който третият мандат трябва да бъде върнат обратно на държавния глава.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК