ИТН обвини БСП в лицемерие заради бюджета, от ГЕРБ защитиха социалистите

Нинова: Не съм стъпвала в кабинет или офис на Борисов, нито на Трифонов или Иванов

01.09.2021 | 13:53 Редактор: Здравко Черкезов

Депутатите не приеха съкратените срокове за актуализация на бюджета, въпреки призивите на БСП. Социалистите от своя страна обявиха, че ще задържат третия мандат и искат по-бързо да се гласува актуализацията. 

"Комисията по бюджет и финанси да проведе извънредно заседание в събота, 4 септември", призова лидерът на левицата Корнелия Нинова.

Предложената амбициозна програма доведе до скандал и размяна на обвинения. 

"И през ум не ми е минало, че ще има извънредно заседание на Комисията по бюджет в събота, извънредно на парламента във вторник и приключване на работата в средата на следващата седмица", заяви председателят на ПГ на ИБГНИ Мая Манолова.

"Може би някой е кимнал в неподходящ момент, за да разберат колегите от БСП, вие (ИБГНИ, бел. ред.) всъщност сте съгласни. Сега разбирате ли защо ние не отиваме на такива срещи, които всъщност са празен пиар", посочи депутатът от ДБ Борислав Сандов.

"Всички сме наясно, че трябва бързо да актуализираме бюджета. Но може ли да добавим думата качествено", попита Виктория Василева от ИТН.

"Аз съм съгласен с г-жа Нинова. Ако ѝ бяхте подкрепили мандата, щеше и актуализация да има, и всичко. Защо е нужно до 7 септември да има срок", запита от своя страна зам.-председателят на ПГ ГЕРБ-СДС Тома Биков. 

В идеята за съкращаването на сроковете от ИТН видяха опити за задкулисни договорки. Разговорите преминаха и в нападки кой с кого и в чий кабинет се е срещал.

"Този парламент е пълен с лицемерие. Днес е денят за лицемерие на БСП. Това, което предлагат от БСП под формата на загриженост, става дума да се съкрати Народното събрание с 5-7 дни", посочи Тошко Йорданов.

"Да, може днес да внушавате лъжата за ГЕРБ и БСП, но наистина никога в политическата и житейската си кариера не съм стъпвала в офис или кабинет на Борисов. Никога. Както и в кабинет на Слави Трифонов, и на Христо Иванов", отсече Нинова.

"Не е хубаво да казвате, че не сте била в кабинет на Слави Трифонов, защото бяхте при "Рибите" преди години и аз бях там заедно с Филип Станев", отвърна Йорданов.

Двучасовите дебати приключиха без успех. Така срокът за предложения за промени в актуализацията на бюджета остава до 7 септември.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК