Мандатът - залог за актуализация: Нинова: След интервюто на Трифонов настроенията се промениха

Лидерът на БСП обяви, че ще задържи третия мандат поне до 10 септември

29.08.2021 | 19:06 Редактор: Жаклина Иванова

Третият мандат за съставяне на кабинет се превърна в заложник на актуализацията на бюджета. Лидерът на БСП Корнелия Нинова промени позицията си и обяви, че ще го задържи поне до 10 септември, за да бъдат гласувани необходимите промени в парламента. Междувременно ще продължи с търсенето на подкрепа за редовен кабинет. Първи с левицата се срещнаха от "Изправи се БГ!Ние идваме!".

Причина за промяната в позицията е желанието да се актуализира бюджетът.

"Имаме избор - или веднага да върнем мандата, ако днес чуем, че нямаме подкрепа или да проявим отговорност и да го задържим докато не намерим отговор на тези най-важни въпроси за българския народ. Ние избираме второто", посочи Корнелия Нинова.

Все пак опитът на левицата за съставяне на редовно правителство ще продължи поне до 10-15 септември.

"Очевидно е, че след интервюто на Слави Трифонов настроенията започват да се променят. Поканите за срещи с другите партии остават. Тяхно е решението дали да дойдат. Бихме искали публично, пред камерите в директно предавани срещи да заявят позициите си", подчерта лидерът на БСП.

Първата среща на БСП с ръководството на ИБГНИ приключи и с първия официален отказа за подкрепа.

"Според нас е възможно следващо управление само и с ИТН, и с ДБ. Тогава и ние заявяваме нашето намерение за подкрепа", заяви лидерът на ИБГНИ Мая Манолова.

"За съжаление, този разговор по независещи от нас причини, няма как да бъде разговор за съставяне на правителство. Едно такова правителство означава, че ще бъде избрано с гласовете на ГЕРБ. Това означава, че ще бъде държано в ръцете си от ГЕРБ. Това няма да го допуснем. Това е елементарна математика. Правителство без гласовете на ИТН е правителство подкрепено от ГЕРБ", уточни заместник-председателят на ПГ "Изправи се БГ! Ние идваме!" Николай Хаджигенов.

Срещите със Слави Трифонов в неговия офис станаха повод за коментари и днес.

"Г-н Трифонов ми се обади и ме помоли да отида в неговия офис. Срещата беше на 7 август - дни преди да се гласува кабинетът на ИТН. Неговото настояване беше да подкрепим предложението, което вече беше внесено при президента Радев", каза Манолова.

"Неофициалните разговори г-н Трифонов се опита да ги плесне като официални. Опитвайки се да намести някаква хипотеза, че е имало разговори. Не, разговори няма", добави Хаджигенов.

"Не съм посещавала офиса на Слави Трифонов, нито офисите на която и да е друга политическа партия или лидер на партия. Всички срещи по първия мандат и по третия сме ги водили в Народното събрание", уточни Нинова.

БСП и ИБГНИ все пак постигнаха съгласие по отношение на необходимостта от актуализация на бюджета. Дали такова ще има и от страна на "Демократична България" ще стане ясно във вторник.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
айде
преди 2 години
пробвайте се и вие, може пък да се разберете с някой Сигнализирай за неуместен коментар