Манолова: За трети път ИТН не поема отговорност да участва в правителство на промяната

"Правителство с гласовете на ГЕРБ и ДПС е неприемливо", посочи председателят на ПГ "Изправи се БГ! Ние идваме!"

29.08.2021 | 16:55 Редактор: Жаклина Иванова
Манолова: За трети път ИТН не поема отговорност да участва в правителство на промяната

"За трети път, във втори парламент, "Има такъв народ" не поема отговорност да подкрепи и да участва в правителство на промяната. Правителство с гласовете на ГЕРБ и ДПС е неприемливо. Ако виждате някаква друга формула, чрез която без ГЕРБ и ДПС да може да бъде съставено правителство, ние бихме подкрепили. Да разчитаме на гласове на тези две партии – ГЕРБ и ДПС, би било подмяна на вота на българския народ и на очакванията му", заяви председателят на парламентарната група "Изправи се БГ! Ние идваме!" Мая Манолова по време на срещата с БСП в парламента.

"Правителство без гласове на ИТН е правителство с гласовете на ГЕРБ. Математически е невъзможно да има правителство с третия мандат, щом ИТН не иска да подкрепи", подчерта зам.-председателят на ПГ "Изправи се БГ! Ние идваме!" Николай Хаджигенов.

"Не веднъж сме казвали, че нашето разбиране е, че зад редовно правителство трябва да застанат формациите на промяната, включително ИТН и ДБ. Това е очакването на хората. Ние бяхме заедно на протестите в качеството си на граждани и сега очакването беше, че формациите в парламента ще успеят да подкрепят редовно правителство, което да изпълни искането на протеста – отстраняване окончателно на Борисов от властта и оставката на главния прокурор", каза още Манолова.

Двете страни се споразумяха за по-кратки срокове за предложения между първо и второ четене на актуализацията на бюджета. От "Изправи се БГ! Ние идваме!" добавиха и създаване на мнозинство за закриване на специализираните съд и прокуратурата и Бюрото за защита към главния прокурор.

Манолова посочи, че освен актуализацията на бюджета, мнозинство в Народното събрание трябва да се постигне и за ревизиране на сметките за ток, парно и вода на потребителите, както и за внасяне на Националния план за възстановяване и устойчивост, средствата от който се очакват от целия бизнес в страната, съобщиха от пресцентъра на партията.

Манолова настоява и минималната пенсия за всички пенсионери да бъде 369 лв., както и да бъдат изплатен парите за първа линия на всички медици в условията на четвъртата Ковид вълна.

Двете страни се разбраха да излъчат експертни групи за формиране на общи позиции по актуализацията на бюджета съвместно с ДБ и ИТН след разговорите на БСП с тях.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК