България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Политолози: ИТН да се научат да правят демокрация, лепилото анти-ГЕРБ не издържа

Коментар на Атанас Радев и Марая Цветкова в "България сутрин"

03.09.2021 | 09:08 Редактор: Здравко Черкезов

БСП ще върне мандата на президента Румен Радев във вторник другата седмица. Това заявиха депутати от левицата след заседание на Националния съвет. Как ще се промени политическата картина у нас в следващите месеци и готови ли са партиите за избори 2 в 1?

"Ние очакваме парламентът да се държи като такъв и да работи като такъв, но не го виждаме в 45-ото и 46-ото НС. Те не могат да сформират мнозинство за управленски решения, а актуализацията на бюджета е по-скоро предизборен дебат", посочи политологът Атанас Радев в "България сутрин".

Според него партията на Слави Трифонов е успяла чрез популизъм да активизира политически неактивните хора, но по същия начин те не успяват да влязат в режим на политически диалог с другите играчи в НС.

"Очаква се нашият парламент, макар и фрагментиран, да успее да си свърши работата, защото тези хора са изпратени за това – да говорят помежду си и да правят политики", добави политологът Марая Цветкова.

Политическата ситуация работи в полза на служебния кабинет и на Румен Радев, който ще има опцията да изтегли парламентарните избори след решението на БСП да върне мандата на 7 септември, стана ясно от думите ѝ. Цветкова смята подобно решение за истински държавническо.

"За мен не е най-добрият вариант да се направят избори 2 в 1, колкото и удобно да звучи за гражданите, и удобно да звучи изпълнението. Разлика от 2 седмици за двата избора би било адекватен вариант. Конституцията предвижда мандатите да не започват и приключват по едно и също време", изтъкна тя.

Атанас Радев описва настоящата политическа ситуация като "политическа детска градина":

"Минахме първа и втора група, а вече сме към трета. Трябва да стигнем до идеята, че партиите трябва да разпишат коалиционно споразумение, и до момента, в който ще седнат и ще се разберат за личности. Кандидатите за членове на Министерския съвет отъждествяват именно тези политики. На Запад виждаме, че когато има коалиция, се носи колективно политическа отговорност, а в момента има само политическа безотговорност", коментира той.

"Ако ИТН продължи да се държи по този начин и ГЕРБ останат в изолация, ни очаква все от същото. От ИТН следва да се научат да правят демокрация, защото това, което правят, е счупване на партийната система. По този начин се изхабява легитимността на тези представители в този парламент. Няма какво да се чудим защо ни е толкова нисък рейтингът на Народното събрание", каза още Цветкова пред Bulgaria ON AIR

Според Радев вариантът с широка коалиция, включваща ГЕРБ и/или БСП, е малко вероятен. 

"Ако приемем факта, че сме в сериозна криза, е трудно да имаме исторически компромис – не виждаме такъв при по-малките партиите. Това анти-ГЕРБ лепило нещо не издържа", смята политологът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК