ИТН говорят за суверен, а той им е отредил: Правете коалиция

Коментар на журналиста Асен Агов и писателя Владимир Левчев

16.08.2021 | 22:05 Редактор: Здравко Черкезов

Президентът Румен Радев свика Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) в опит да се намери консенсус за актуализация на бюджета – неуспешно, стана ясно от негово изявление след заседанието. Ще се разберат ли партиите за актуализацията и за третия мандат?

"Беше уместно президентът да постави въпроса за бюджета, тъй като виждаме, че в този парламент, който все повече ни дразни заради упорството и простащината, които вилнеят и които се внесоха в публичния език, си правят оглушки. Съвсем естествено е да бъдем обезпокоени от това, че актуализацията се отлага все повече и повече", заяви журналистът Асен Агов в студиото на "Денят ON AIR".  

"Съгласен съм, че очевидно бюджетът трябва да се актуализира. Това се налага именно защото може да има нова Ковид вълна, възможно е и да има мигрантска такава", алармира от своя страна писателят Владимир Левчев.

Според Агов е нормално партиите заради своите идеи, възгледи и принципи да имат различно мнение по въпроса с актуализацията на бюджета. 

"Това мнение в крайна сметка се излага при първото четене и при дебатите. Нормално е в една свободна страна да има различни идеи как да се харчат парите, нашите пари – на данъкоплатците. Пълна простащина е, която вирее в момента много активно, да искаме да има единодушие и всички да ръкопляскат, и да приемат една актуализация, която според някои е добра, а според други не толкова. Тези мнения бяха изказани на днешния КСНС и аз не виждам нищо грешно в това", коментира журналистът.

Левчев намира за особено смущаващ факта, че атаките срещу служебните министри Кирил Петков и Асен Василев идват не само от ДПС и ГЕРБ, но и от "Има такъв народ" (ИТН).

"Защо ги нападат? Защото тези двама много успешни и добри икономисти направиха неща, свързани със закона "Магнитски", и така си спечелиха врагове в задкулисието. Интересното е, че ИТН, която би трябвало да е антисистемна партия, се включва много активно и в комисията за "Буджака", която е отговорът на ДПС за комисията "Росенец", отбеляза събеседникът на Ганиела Ангелова.

Писателят цитира френския политически философ Жан-Жак Русо, който пише в "За обществения договор", че "робство и обществен договор са несъвместими", тъй като "винаги ще е глупаво за един човек или народ да правят договор изцяло за моя сметка и изцяло за твоя изгода". Според Левчев е удачно в настоящата политическа криза този израз да бъде обърнат: "Ултиматум и обществен договор са несъвместими". 

"Общественият договор изисква консенсус и не задкулисни договорки, които винаги се получават, когато има плаващи мнозинства. Изисква се да има ясна програма, която се приема от всички. В случая всички очакваха, че ДБ и ИБГНИ ще са естествените партньори на ИТН, а те изведнъж се оказаха в най-заклетите им врагове", изтъкна писателят в ефира на Bulgaria ON AIR.

Политическата отговорност за нови избори ще я понесат онези, които са бездейни и безидейни, посочи Агов.

"Когато внимателно се вгледаме, откриваме, че няма идеи в редиците на ИТН. Второто нещо, което прави впечатление, е, че няма принципи, защото един ден казват едно, а друг – друго. Принципите и идеите помагат и ако ги усвояваш, тогава утвърждаваш себе си като човек, който е готов да води нацията напред", отсече той и добави, че в ИТН принципите са заменени с простащина, придружена с откровено невежество.

"Надявам се този път, ако има нови избори, наистина да си съберат ума избирателите и да съберат мнозинство, което ще промени България, а тя има нужда от дълбока промяна", категоричен е журналистът.

Малки са шансовете 46-ото Народно събрание да излъчи подобно правителство, смята Левчев.

"Отиваме на нови избори, което в известен смисъл е по-добре, защото очевидно няма мнозинство в този парламент, което наистина да защитава съдебни реформи и отговорност на главния прокурор. Реториката на ИТН за "изчегъртване" е едно нещо, но може би там няма и желание да има правителство. Говори се за суверена, само че суверенът е отредил на ИТН 1/4 от парламента и от тук нататък суверенът е казал: "Правете коалиция!" – с открита коалиционна договорка, а не с плаващи мнозинства, които разчитат на задкулисни сделки", настоя писателят.  

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК