ГЕРБ-СДС сезираха КС, искат Кирил Петков да бъде отстранен

Най-вероятно министър Петков все още е канадски гражданин, коментира Даниел Митов

16.08.2021 | 11:19 Редактор: Елеонора Танева

Служебният министър Кирил Петков незабавно трябва да бъде отстранен от поста си, защото неговите актове могат да бъдат обявени за нищожни. Това заяви Даниел Митов, след като от ГЕРБ-СДС внесоха в Конституционния съд искане за установяване на частична противоконституционност при назначаване на служебното правителство.

Тя е свързана с указа на президента Румен Радев за назначаването на Кирил Петков за министър, който се оказал с двойно гражданство - българско и канадско.

"С една простичка молба не можеш да се откажеш от гражданство, а то се елиминира в момента, в който има акт на съответното правителство. Най-вероятно министър Петков все още е канадски гражданин", коментира казуса Митов цитиран от dnes.bg.

По думите му Кирил Петков дължи отговори каква е била ситуацията при него в момента на назначаването му, а президентът Румен Радев - дали е знаел за това.

От ГЕРБ-СДС са категорични, че логиката на Конституцията е такава, че щом искаш да работиш за държавата в такова качество, трябва да си лоялен само към нея. Освен това вече имало правни казуси, решени точно по този начин и ако България е последователна правова страна, би трябвало да се приложи "същият аршин".

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Е той каза, че не е канадски гражданин. На кого да вярваме сега? Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 2
Илиана
преди 2 години
Герб и СДС да се махат. Хората не ги желаят. Борисов, Биков, Цветанов, Пеевски, Доган, Костов в затвора Сигнализирай за неуместен коментар