Радев: Актуализацията на бюджета е въпрос от национална сигурност

Служебният кабинет ще бъде с вързани ръце, алармира президентът

16.08.2021 | 19:38 Редактор: Здравко Черкезов

Актуализацията на бюджета е въпрос от национална сигурност. Служебният кабинет ще бъде с вързани ръце и няма да може да се осигурят пари за пенсии, лекарства, ваксини, пари за медиците и др., ако парламентът се разпусне без да актуализира бюджета. Това каза президентът Румен Радев след продължилия близо четири часа КСНС на "Дондуков 2". 

Темите на днешното заседание, на което присъстваха лидерите и председателите на парламентарните групи, част от служебния кабинет и шефовете на служби, бяха актуализацията на бюджета и мигрантската криза.

"Две кризи – здравната и мигрантската ще доминират обществения ред през есента. Овладяването им изисква организационни усилия и финансов ресурс. Служебното правителство успя да осигури необходимите средства. За да достигнат обаче те до болницата, нуждаещите се, медицинските специалисти, пенсионерите, хората, които охраняват границите, трябва Народното събрание да актуализира бюджета", заяви Радев, цитиран от "24 часа".

Въпреки проведените задълбочени дискусии, не постигнахме консенсус, подчерта той. Причината била, че повечето партии смятали, че дебатът за актуализация на бюджета трябва да се води в парламента.

"Аз считам, че това е въпрос, касаещ националната сигурност, изисква максимална организация и консолидация в НС, която всички виждаме че не е на лице", коментира той. Според него имало голяма възможност това Народно събрание да не актуализира бюджета поради недостиг на време заради неуспешна конституционна процедура за съставяне на правителство.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Илиана
преди 2 години