Без консенсус за актуализацията на бюджета. Карадайъ: Явно има нова джипка

Близо четири часа продължи заседанието на КСНС при президента

16.08.2021 | 18:37 Редактор: Искра Ангелова

Близо четири часа продължи заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност при президента Румен Радев и парламентарно представените партии обсъдиха миграционния натиск над страната, Ковид кризата и актуализацията на бюджета. Той завърши без консенсус. Актуализацията на бюджета се е оформила като основна тема. БСП и "Изправи се БГ! Ние идваме" подкрепиха актуализацията.

"Най-важното решение за днес е всички да решим, че трябва да се актуализира бюджета. Без тези 430 млн. лв. за бизнеса да посрещнем новата вълна на пандемията - би било пагубно", каза служебният министър на икономиката Кирил Петков.

Повечето парламентарно представени партии се оказаха на същото мнение.

"Би следвало да се даде възможността служебния кабинет, да му се развържат ръцете тези пари, да бъдат насочени в сектори, където има най-голяма нужда от тях", категорична е Мая Манолова.

ДПС се оказаха против. От партията заявиха, че няма да подкрепят така предложената актуализация и я видяха като един празен чек по модела на ГЕРБ.

"Явно в момента има нова джипка за тези милиард и 200 мнл. лв. Въпросът е досега, ако Бойко беше в джипката, кой е в новата джипка. Нашето предположение е, че там е дългата ръка на една организирана олигархична медийна НПО група, начело с Иво Прокопиев", заяви Карадайъ.

А за да се случи актуализацията - трябва да заработят парламентарните комисии, които в 46- тото НС все още не съществуват. Тяхното създаване ще влезе в дневния ред на депутатите още тази седмица, обеща председателят на парламента Ива Митева.

"Партиите вече са в предизборна кампания и се интересуват от собствените си партийни интереси, а не от проблемите на българските граждани. Жалко е, че не разбират отговорността си", отсече Манолова.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК