Служебният кабинет със своя партия? Каква е възможната развръзка след оттеглянето на ИТН

"Гражданите, които искат да обърнат страницата "Борисов", търсят алтернатива", посочи Слави Василев

11.08.2021 | 19:25 Редактор: Здравко Черкезов

Каква е възможната развръзка, след като партията "Има такъв народ" изтегли в последния момент проектокабинета си?

Според юридическия съветник на президента – проф. Емилия Друмева, народните представители, а не държавният глава, трябва да намерят изход от ситуацията. 

"Парламентът ще намери начин да определи по правно обвързващ начин, че конкретната процедура в Народното събрание в този етап, относно първия мандат, е приключила неуспешно", заяви проф. Друмева.

След неуспешния първи мандат, Румен Радев ще завърти отново парламентарната рулетка. От ГЕРБ потвърдиха – ще върнат неизпълнен втория мандат, така депутатите ще имат трети шанс да гласуват кабинет. Според политолога Слави Василев обаче е най-вероятно да има трети предсрочни избори, а не редовно правителство. 

"Очевидно ние вървим към нови избори, вървим към край на 46-ото Народно събрание, очевидно мнозинство няма как да се събере около предложения кабинет на Слави Трифонов. Мен ме изненадва, честно казано, подходът на партия ИТН, които поставиха на масата, постигнаха съгласие, но отказаха да променят състава на Министерския съвет, който е толкова важен, колкото и приоритетите", посочи политологът. 

За да се стигне до разпускане на НС, е възможно президентът да забави процедурата с нови консултации с партиите. Конституционалистът Благоевст Пунев обаче е категоричен – трябва директно да се премине към избори, заради чл. 99, ал. 5 от Конституцията. 

"Трябва веднага да се пристъпи не към продължаване на проучвателния мандат с втора и трета политическа сила, а направо да се разпуска парламента и да се насрочват нови избори", смята бившият конституционен съдия.

По казуса има тълкувателно решение от 1992 г., с което президентът се задължава да продължи с консултациите. Стигне ли се до нови избори, не е изключено на сцената да се появи нов силен играч. 

"Ако служебният кабинет по един или друг начин организира собствено политическо движение, в лицето на министрите, които го оглавяваха, смятам, че това коренно ще промени политическата ситуация в България, защото гражданите, които искат да обърнат страницата "Борисов", търсят алтернатива. Моментът е изключително подходящ служебният кабинет да се оформи в отделен политически проект и да търси подкрепата на гражданите", изтъкна политологът Слави Василев.

Засега подобни амбиции не са заявени.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК