Политически календар: Какво и кога следва след неуспешния първи мандат?

Всичко зависи от това кога президентът ще връчи втория мандат на ГЕРБ-СДС

11.08.2021 | 18:31 Редактор: Здравко Черкезов

След неуспешния първи мандат, следва ново завъртане на парламентарната рулетка. Засега оставаме на полето на хипотезите, защото всичко зависи от това кога президентът ще връчи втория мандат на ГЕРБ-СДС.

Той може да направи това още утре, но е по-вероятно да го стори в петък – на 13 август. От тази дата тече и седемдневният срок, в който втората политическа сила трябва да отговори дали ще прави правителство. От ГЕРБ вече бяха категорични, че ще върнат мандата неизпълнен. 

Независимо кога ще стане това, президентът не е длъжен да връчи третия мандат веднага, но със сигурност това трябва да стане в рамките на седемдневния срок – тоест най-късно на 20 август. Този път не е ясно и на кого – мандатът може да бъде връчен на всяка от останалите парламентарно представени политически сили. 

Ако и третият мандат бъде върнат неизпълнен, се пристъпва към разпускане на парламента с указ на президента. Това най-вероятно ще стане до 27 август

От тази дата започва да тече и двумесечният срок, в който трябва да се проведат предсрочните парламентарни избори. Вероятно на 24 октомври. По това време се очаква и президентският вот, който е възможно да се проведе на 31 октомври и съответно на 7 ноември, при балотаж

Сценарият "избори 2 в 1" не е изключен, макар и никога досега да не се е случвал. Възможните дати са 24 и 31 октомври.

Графики: Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК