След упреци и скандали: Депутатите все пак ще гласуват кабинета "Николов"

Безпрецедентният конституционен казус стигна своята развръзка

11.08.2021 | 18:53 Редактор: Здравко Черкезов

След два председателски съвета депутатите решиха утре да гласуват проектокабинета на "Има такъв народ". Така се стигна до развръзката на един безпрецедентен конституционен казус, след като партията на Слави Трифонов изтегли в последния момент кабинета "Николов". 

Това се случи след множество упреци и парламентарни престрелки:

"Тази тема ще бъде точка първа утре в заседанието и ще има дебат по същество", обяви Десислава Атанасова от ГЕРБ.

"Оттук нататък топката е при нас. Това е нашият мач и ние не можем да избягаме, за да финализираме процедурата, имайте предвид, че този прецедент трябва да бъде изигран внимателно, защото той е прецедент и създава ново право, правото е жива материя, движи се и затова трябва да бъде създаден устойчив акт", посочи Николай Хаджигенов от ИБГНИ.

"Ако бях одобрен за министър-председател с гласове на партиите, които не са от протеста, какво се случва тогава: отново същото щеше да стане, отново щях да подам оставка, така че това е решението на въпроса", категоричен е Пламен Николов.

В пленарната зала скандалите между партиите увеличиха пропастта между протестните формации и изкараха стари теми на нов дневен ред и запалиха позатихнали огньове чак от древните и дълбоки корени на демокрацията. 

"Имаме фасадна демокрация, зад която има конструкция, която се нарича "дълбока държава", то доколкото знам има турски произход - девин девлет", изтъкна съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

"Никога нямаше да мине кабинета ви, колеги от ИТН, не ви симпатизирам, защото вие се нахвърлихте безпричинно върху ДПС, защото това беше първият кабинет от 97-а година, в който кохортата на Прокопиев и кръгът "Капитал" нямаха нито един проектоминистър. Как си въобразявате че ще ви подкрепят такъв кабинет", пита Йордан Цонев от ДПС.

"В тоя парламент на мен лично ми се повръща от лицемери. Христо Иванов заяви в нашата парламентарна стая, пред 5 човека, че той трябва да одобри кандидата за министър-председател, който предложим; членовете на Министерския съвет и членовете по контролните органи – ако това не е кадруване, аз съм висок баскетболист 3 метра. Мая Манолова заяви пред мен и Виктория точните реплики – обещайте му нещо на Христо Иванов и после не го изпълнете", каза председателят на ПГ ИТН Тошко Йорданов.

"Бих отишъл на детектор на лъжата, за да докажа тези думи, които казах, какво казаха тия двама лицемери в тоя парламент", допълни той.

"Да, искали сме да знаем за кого гласуваме, публично съм казвал няма да гласуваме за котки в чувал, няма да гласуваме за хора които нямат биографии, няма да гласуваме за хора, за които най-доброто е, че не знаем нищо за тях", отвърна Христо Иванов.

"Ако беше пред медиите, ако беше публично, щеше да е ясно кой какво е казал. Иначе мога и аз да разказвам за разговори и ако исках да сляза на вашето ниво, щях да кажа по какъв начин г-н Трифонов ме убеждаваше да не се кандидатирам за кмет на София и срещу какво", отсече Манолова.

В крайна сметка темата с първия мандат ще бъде разгледана на пленарното заседание в четвъртък.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Петър
преди 2 години
Ей помнете по делата ще ги познаете. Тоз Христо ми се вижда малко ялав. Сигнализирай за неуместен коментар