България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

ИТН бил лобистки и зависим проект, хората търсят нови национални лидери

Коментар на политолозите проф. Мария Пиргова и Даниел Стефанов в България сутрин"

01.09.2021 | 09:17 Редактор: Тодор Петров

"Демократична България" отказа поканата на БСП за консултации за съставяне на кабинет. Преди това левицата проведе разговори с формацията "Изправи се! Ние идваме", която завърши без финално решение. Днес предстои разговор с "Има такъв народ". Защо вече в два парламента политическите лидери не успяват да се договорят за правителство и има ли изход от хаоса?

"Надежда нямаше, но тези партии в парламента поне трябва да се запознаят, защото предстоят следващи избори и разговори. От разговорите сега има смисъл. ДБ се намират в предизборна кампания и заиграване със своите избиратели. Върви се към избори 2 в 1. Гражданите не се уморяват от избори. Няма какво да припознаят, затова не отиват на избори. Партиите трябва да предложат силни проекти и личности", заяви политологът проф. Мария Пиргова в "България сутрин".

Тя е на мнение, че партиите в повечето случаи са лобистки групи. Затова преговорите не могат да се случат - партиите нямат идеологии и не са самостоятелни. Партиите гледат да минимизират щетите си, защото няма политическо лидерство, никой не поема отговорност, убедена е проф. Пиргова.

Тя не смята, че Корнелия Нинова има качества за национално лидерство. По думите ѝ ролята на национален лидер играе президентът Румен Радев, но той не иска да се намесва в отношенията на партиите, тъй като също е в предизборен период. По тази причина страната ни оставала без лидерство.

"Не мисля, че рейтингът на президента страда. Служебното правителство се справя доста добре", отбеляза гостът в студиото.

"Има такъв народ" в нито един момент не искаха да се състави правителство. Те са един лобистки проект, зад тях стоят сериозни икономически интереси, които ги ръководят. Не са самостоятелна партия. Представиха неспособни да ръководят държавата хора", подчерта проф. Пиргова.

Политологът е на мнение, че все още сме в момент на доста сериозна власт на ГЕРБ на средно равнище, а нов политически проект е възможен след изборите, 

"Страната има нужда от ново лидерство. Партиите показват крайна неспособност да формират власт. Тя ще се формира от друга партия, ако остане този вакуум. Президентът ще играе голяма роля. Ще видим много силна пиарска кампания от Борисов и ГЕРБ: Те не успяха да се справят, нищо не направиха. И Борисов ще е прав", каза още проф. Пиргова.

Политологът Даниел Стефанов очаква да бъде постигнат консенсус по актуализацията на бюджета.

"През разговора за бюджета БСП искаха да опитат да сформират мнозинство. Не успяха. В момент сме, в който всяка партия премисля 3 пъти всяко нещо дали да го направи или не. Всичко е съсредоточено върху това да не сбъркат някъде, за да не разочароват избирателите", коментира той пред Bulgaria ON AIR.

Според него прехвърлянето на отговорност няма никакво електорално значение, a се търси някой виновен за пред избирателите. По думите му най-много от това безвремие може да загуби президентът Румен Радев, защото влизаме в четвъртата вълна на коронавируса, която може да съвпадне с кампанията и дори със самите избори.

"Много нови играчи влязоха, вероятно ще има нови партии. Няма време нов проект да участва на предстоящите избори. Хората продължават да търсят новите лидери. Въпросът е дали Кирил Петков и Асен Василев ще успеят да направят нещо такова. Ако продължаваме да формираме партии на персонална основа, това прави преговорите почти невъзможни", обясни Стефанов. 

"Много вероятно е ГЕРБ да запази тежест в политическото пространство. Има доста добре развити структури в цялата страна. Същото се отнася за БСП, въпреки големите кризи, през които партията преминава", посочи още той и добави, че при серия от избори хората се уморяват. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 2 години
А "Добро Утро, Мария", дет се вика. Сигнализирай за неуместен коментар