ДБ обясни защо обърна гръб на БСП, социалистите гледат с надежда към ИТН

От партията на Трифонов запазиха мълчание дали ще се срещнат с БСП 

31.08.2021 | 13:34 Редактор: Тодор Петров

Отказ от разговори в последният момент. "Демократична България" не дойде на среща за съставяне на правителство с третия мандатоносител - БСП, въпреки заявката, че ще се отзоват на масата за преговори.

От ДБ очертаха различията си с БСП - липсата на обща идеология; предмет на разговор, който да водят; липса на мнозинство. Ако такова все пак бъде сформирано, от ДБ изразиха готовност да подновят диалога си с левицата.

"За нас неявяването на ДБ означава първо, че те не искат да има редовен кабинет. Второ и по-лошо - че не искат да има промяна на модела. Поне ДБ да имаха смелостта да кажат: Няма да подкрепим, защото... Първо, второ, трето. Скриха се", коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова.

От "Демократична България" обясниха отсъствието си с липсата на предмет за разговор и различните виждания в актуализацията на бюджета, тъй като от БСП искали по-големи харчове. 

"Не бих казал, че е имало мостове, така че да ги късаме в момента. Нашата демократичната общност и БСП са отколешни опоненти, така че не виждам нещо да се е променило в тази ситуация", заяви Владислав Панев от ДБ.

Ако все пак има промяна в нагласите на Има такъв народ за мнозинство, повторни опити за разговори между БСП и "Демократична България" може да има.

"Ако разговорите им с другите партии се проведат и покажат, че има потенциал за парламентарно мнозинство, тогава може и да се срещаме. Проблемите за мен са чисто идеологически", каза още Панев. 

От "Има такъв народ" запазиха мълчание дали ще се срещнат с БСП утре и склонни ли са да променят позицията си за подкрепа на третия мандат. Единствената подкрепа към БСП за момента са заявили от "Изправи се БГ! Ние идваме!". Последният шанс за консенсус на БСП с "Има такъв народ" е насрочен за сряда в 11 часа.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК