България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Анастасова, БСП: Учудващо е очакването на Трифонов, че след нови избори ще има кабинет

БСП ще търси мнозинство за актуализацията на бюджета преди да върне мандата на Радев

31.08.2021 | 10:00 Редактор: Елеонора Танева

БСП ще обсъжда приоритети, които трябва да залегнат в работата на бъдещото правителство и актуализацията на бюджета в поредица от срещи с граждански организации, браншови съюзи, работодатели и синдикати. 

"Ако политически лидери не са успели да преглътнат егото си, това е последният шанс. Ние не отиваме с идеалистични представи, че ще стане чудо, но не отиваме и с песимистични нагласи. При положение, че видим невъзможност за съставяне на правителство, ще търсим мнозинство за актуализация на бюджета", заяви зам.-председателят на БСП Ирена Анастасова в студиото на "България сутрин". 

Все пак в БСП нямат голяма надежда за съставяне на правителство. А плановете им са да върнат мандата между 10 и 15 септември, с очакването дотогава да има актуализация на бюджета. 

Ирена Анастасова е разочарована от поведението на лидерите на политически партии, които не спазвали обещанията си към избирателите.

"Аз се чудя как тези политически партии ще убедят своите избиратели, че това което правят, не се случва на инат. В огромната си част програмите на "Има такъв народ", "Демократична България" и БСП се припокриваха, не виждам причина да не се реализира редовно правителство", каза Анастасова пред Bulgaria ON AIR. 

Тя се изненадва от убеждението на Слави Трифонов, че при следващи избори ще се състави правителство.

"Учудваща е тази теза. Не мисля, че конфигурацията след поредните избори ще е по-различна. Някои партии ще подобрят представянето си, някои ще намалят подкрепата си. Но ще трябва обща договореност. Защо тя да е след 2-3 месеца, а не сега?", попита зам.-председателят на БСП. И изрази надежда, че не става въпрос за задкулисни договорки.

Анастасова е категорична, че за БСП няма значение дали изборите ще бъдат 2 в 1.

"Така или иначе кампаниите ще се препокрият, но хората ще трябва три поредни недели да ходят на избори, не знам колко българи ще проявят такова усилие", добави Ирена Анастасова. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК