Бюджетът мина на първо четене, харчим още 133 млн. лв. за нови избори

Йордан Цонев към Асен Василев: Съветвам Ви да не правите партия

27.08.2021 | 10:56 Редактор: Здравко Черкезов
Бюджетът мина на първо четене, харчим още 133 млн. лв. за нови избори

Заедно с работодателите и синдикатите ще седнем на една маса дали могат да се конкретизират мерките, каквито призиви отправиха депутатите, коментира финансовият министър Асен Василев, след като парламентът одобри на първо четете актуализацията на бюджета, внесена от служебния кабинет.

Все пак по време на дебатите стана ясно, че всички политически сили в НС ще внесат своите предложения между първо и второ четене на поправките.

Одобрената актуализация предвижда за предстоящите избори за президент и най-вероятно за още едни парламентарни избори да бъдат похарчени 133 млн. лв.

Докато се изказваше по конкретните параметри на промените, Йордан Цонев от ДПС посъветва финансовия министър да не прави партия, каквито слухове се появиха, че Асен Василев ще участва в ново формирование заедно с икономическия министър Кирил Петков.

"Ако това са новостите, честно, съветвам Ви да не правите партия", обърна се към Василев Цонев, предаде dnes.bg.

Според депутата от ДПС промените в бюджета не са нужни, защото повтарят модела на ГЕРБ, за който депутатите се кълнат от сутрин до вечер, че ще изчегъртат: "Това е порочният модел. Вие сега го продължавате този модел и говорите за новости в политиката".

"Шегите и закачките може би извън тази зала", отговори му Василев. 

В разходната част на новия бюджет са заложени допълнително 575 млн. лв. - за повишаване на всички пенсии, за помощи за отопление, за финансова помощ за родители на деца до 14 години, ако се мине на онлайн обучение. В помощ на бизнеса заради пандемията са заложени 430 млн. лв.

240 млн. лв. ще отидат за мярката "60/40", а оставащите 160 млн. лв. са предвидени отново за други мерки за засегнати от ограниченията мерки.

За нуждите на здравната система са заложени още 335 млн. лв. - за плащане на работещите на първа линия с вируса, за лекарства, за тестове, за ваксини и ваксиниране.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
Ние сме богати- няма проблеми Сигнализирай за неуместен коментар