България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Избори 2 в 1 крият големи рискове, по-добре за избирателите е да ги разделим

"Ако има добра информационна кампания, би могло да се гласува и с една карта", посочи Стоил Цицелков от Общестения съвет към ЦИК

26.08.2021 | 08:21 Редактор: Жаклина Иванова

Вариантът за избори 2 в 1 изглежда все по-реален предвид невъзможността партиите да постигнат консенсус и да съставят правителство. Какви рискове крие това?
 
"Технически може да бъде по-лесният вариант. Някъде произвеждат и три вида избори едновременно. В общественото пространство се обсъжда как ще се случи - дали с две машини, дали с две карти. А това е нещо, което отдавна е трябвало да решим. В момента е малко късно да решим да бъде с две карти. Често технически има недостиг на подобни карти на световния пазар", посочи Стоил Цицелков от Общестения съвет към ЦИК в ефира на "България сутрин".

По думите му за обикновения избирател би било по-лесно, ако разделим изборите. Той добави, че изборите 2 в 1 крият големи рискове при ниско ниво на информираност.

"Ако има добра информационна кампания, би могло да се гласува и с една карта. Единственият технически проблем тук е, че не можеш да пропуснеш вид избори. Един път като активираш тази машина, за да се приключи процесът, трябва да си гласувал и за двата вида избори", уточни Цицелков.

Той подчерта, че партиите, които имат и кандидат за президент, ще получат същия номер и в двете листи. Тези, които нямат кандидат за президент, няма да имат номер в самата бюлетина.

А относно това дали има човешки ресурс за провеждане на избори в три последователни седмици, ако президентските и парламентарните са разделени, той уточни, че организацията от страна на администрацията ще бъде много трудна.

"Проблемът е технически. Ако разделим изборите и са едни след други, на машините трябва да им се смени дефиницията на софтуера, на бюлетината. Това би било много трудно. Вероятно ще трябва да се пресертифицират тези машини, когато им се смени тази дефиниция. Това ще отнеме доста време", заяви Цицелков пред Bulgaria ON AIR.

А на въпрос дали е необходимо да се правят промени сега в Изборния кодекс, събеседникът отговори, че това би било вредно за всички.

"Първо, това е една много лоша практика - че в България постоянно променяме изборния закон един ден преди изборите. Това не е добре за избирателите, които няма да бъдат добре информирани, за администрацията, която ще трябва да облече тези промени в административни препоръки, и за партиите, които ще трябва да се съобразят с нови правила", обясни Цицелков.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК