Президентски избори на 7 или 14 ноември, въпросът е дали ще са 2 в 1

От ГЕРБ настояват да се върне опцията за гласуване с хартиени бюлетини

25.08.2021 | 13:26 Редактор: Здравко Черкезов

Президентски избори на 7 или 14 ноември. Около тези дати се обединиха депутатите в Народното събрание, но решение все още няма. Все повече са и привържениците на избори 2 в 1.

Работата на депутатите в сряда започна със сигнал за проблем с машините за гласуване за предстоящите президентски и евентуални предсрочни парламентарни избори. 

"Има проблем с машините и не знам как ще се реши. Оказа се, че софтуерът не е ясно дали е собственост на "Сиела Норма", посочи съпредседателят на "Демократична България" ген. Атанас Атанасов.

Така месеци преди изборите споровете между ЦИК и "Сиела Норма" се оказа, че не са приключили. 

"Към момента ЦИК не разполага с пълния комплект софтуер, така че да може държавата самостоятелно да произвежда избори", заяви председателят на ЦИК Камелия Нейкова. 

Депутатите извикаха представител на фирмата доставчик в Народното събрание, за да разберат как проблемите могат да бъдат решени.  

"Софтуерни проблеми няма, но има известни проблеми в детайлизирането на договора. Това в никакъв случай няма да попречи на предстоящите избори, независимо дали са 2 в 1 или поотделно", сподели Веселин Тодоров от "Сиела Норма".

Извън проблемите парламентарните групи все още не са взели окончателно решение коя да бъде датата за президентските избори, но все повече се говори за избори 2 в 1. 

"Мисля, че е по-добре 2 в 1 заради избирателите. Три пъти на избори не е окей", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"По-удачно е да е честно всички. Дали ще е 2 в 1 или последователно, няма значение", коментира от своя страна председателят на ПГ ИТН Тошко Йорданов.

От ГЕРБ настояват да се върне опцията за гласуване и с хартиени бюлетини. 

"Изходът е да се върне възможността да се гласува и с хартиени бюлетини, защото в чужбина вот 2 в 1 е трудно да се променя софтуер. Считаме, че трябва да се търси разумен подход", заяви председателят на ПГ ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

Окончателното решение за датата на изборите ще дойде след допълнителни консултации с ЦИК.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК