Димитър Главчев, ГЕРБ: Има нова джипка, някой друг я кара – най-вероятно Радев

Кабинет с третия мандат е химера, допълни депутатът

30.08.2021 | 16:30 Редактор: Таня Харизанова

Върви се към поредните извънредни избори, което е най-лошото за българските граждани. Отново няма да се случи нищо по-различно. Като че ли някой търси този ефект – да се създава хаос в държавата. И той се задълбочава.

Всички виждаме, има нова джипка. Не е Бойко Борисов. Някой друг я кара. Най-вероятно президентът Радев, защото той е менторът на това правителство. Това каза в предаването "Опорни хора" депутатът от ГЕРБ Димитър Главчев.

Той коментира обсъждането на бюджета между първо и второ четене и заложените суми по сектори в него.

Относно разговори за нов кабинет, Главчев потвърди, че никой не кани ГЕРБ.

"И е по-добре, че никой не ни кани, тъй като много плаващи опозиции започват да казват, че са в опозиция. Ако това е някаква гордост, ние сме категорично в опозиция и то от самото начало.

Ако някой все пак ги покани за преговори, Димитър Главчев отговори, че "винаги сме се държали отговорно и ако поканата е направена по съответния приемлив начин, когато става дума за бъдещето на България, смятам, че е безотговорно да не се ходи на преговори", посочи депутатът.

По повод социологическите данни, че ГЕРБ отново е първа политическа сила, депутатът отговори, че "винаги взимаме отношение по проблемите, хората са видели какво можем да правим ние".

"Два парламента минават, само се дават пари за парламентарно време, тези пари идват от данъкоплатците", каза Главчев.

Първата политическа сила не пое отговорност, видяхме, какво се случи с партиите на промяната. Ако това е промяната, едва ли се одобрява от българските граждани.

"Кабинет с третия мандат е химера. Как ще се случи? ИТН казаха, че няма да подкрепя такъв кабинет. Нас не ни канят, за което благодарим. И ДПС не канят. Останаха всъщност БСП, ИБГНИ и ДБ. Но ДБ също казаха, че няма да подкрепят такъв кабинет. И то какво остана", пита депутатът.

Ако президентът беше връчил мандат на друга политическа сила, какво щеше да стане?

"Това е хипотеза, но той постъпи най-добре за себе си, тъй като доста клони, на които седеше, се отрязаха. БСП го предложиха за президент и сега ако не беше връчил мандата, щеше да дойде малко много".

Относно гражданството на Кирил Петков, Димитър Главчев заяви, че до този момент още не е получено убедително потвърждение, че към онзи момент г-н Петков не е бил гражданин и на Канада, което е абсолютно недопустимо. Тоест в служебното правителство има министър, който е нарушил Конституцията. И президентът в случая има някаква вина.

"Нямаме някаква специална подготовка за предсрочни парламентарни избори. Всички партии, които участват през 2-3 месеца на избори са перманентно готови за следващи избори. Въпросът е избирателите доколко са готови. Умората при тях е основен фактор.

Кандидатурата за президент не би трябвало да бъде партийна, а на човек, който да обедини повече български граждани около себе си", категоричен е Димитър Главчев от ГЕРБ.

Цялото интервю гледайте във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК