Обвиниха служебния кабинет, че е актуализирал бюджета по модела "джипка"

Ще има разговори за корекции между първо и второ четене, заяви финансовият министър Асен Василев

27.08.2021 | 13:53 Редактор: Елеонора Танева

Втори дeн дебати и спорове в парламента за актуализацията на бюджета. Всички партии имат резерви и свои предложения, на които ще заложат при дебатите на второ четене. Единствено категорично "против" бяха депутатите от ГЕРБ, а от ДПС се въздържаха. 

Спор не за пари, а за това кой и как точно ще ползва предвидените средства в актуализацията на бюджета, беляза дебатите в пленарната зала.

"По стар обичай, още при внасянето на този бюджет, той е изготвен по модела "джипка" с поставяне на резерви, които после с постановление на Министерския съвет може да се преструктурират", заяви Йордан Цонев от ДПС.

"Проблемът е, че е направен по тертипа на ГЕРБ с даване на възможност на правителството да харчи огромни финансови средства, които нищо чудно да бъдат насочвани към приятелски фирми", добави Тошко Йорданов от "Има такъв народ".

"Кой ще носи отговорност за това, което ще се случи между първо и второ четене в момент на предизборна кампания?", попита Тома Биков от ГЕРБ.

"Никой не Ви пречи, господин Биков, дами и господа от ГЕРБ и ДПС, които няма да подкрепите бюджета, да проявите отговорност, така че кризите, които описахте да могат да бъдат посрещнати", призова Крум Зарков от БСП.

Дори и парламентарните групи, които гласуваха "за" актуализацията, изразиха и своите резерви към разчетите на служебния кабинет. 

"Поведението на ПГ на ГЕРБ изглежда като саботаж, като бойкот да се нормализира животът на хората", заяви Мая Манолова, председател на "Изправи се, БГ! Ние идваме!".

"В България няма липса на средства, пари има. Проблемът е, че те се харчат по един неефективен и престъпен начин", добави Найден Зеленогорски от "Демократична България".

От служебното правителство, изготвили бюджета, са готови да прецизират текстовете.

"Поемаме отговорността между първо и второ четене да работим активно с депутатите, които имат желание за корекции", обяви от парламентарната трибуна финансовият министър Асен Василев.

Заложените средства при актуализацията на бюджета са на стойност 1,8 милиарда лева.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК