Одобриха бюджета на НЗОК след жестоки обвинения за справянето с пандемията

Единствено от ГЕРБ се въздържаха при гласуването

26.08.2021 | 13:30 Редактор: Тодор Петров

В пленарната зала днес се водиха ожесточени спорове заради актуализацията на бюджета на Здравната каса. В ябълка на раздора се превърна въпросът трябва ли да се отпуснат допълнителни пари за здраве.

Отново бяха имаше критики за това как бившите управляващи са се справили с пандемията. 

"Докато умираха хора на стълбите, вие обикаляхте с джипката. Вие се возихте на задната седалка на джипката. Бяхме първи по смъртност при вашето справяне с Ковид кризата", заяви Станислав Балабанов от "Има такъв народ" по адрес на  Костадин Ангелов от ГЕРБ. 

Ексминистърът на здравеопазването - проф. Костадин Ангелов, защити своите действия 

"От вашата уста думата смирение звучи като ерес", настоя той. 

"Вие нищо не направихте освен да пречите. Вие горяхте маски по площадите, госпожо Манолова. Вашите хора горяха маски, защото маските били за да мълчим. Нямате никакъв принос за решаване на коронавируса", коментира Тома Биков от ГЕРБ.

В предложените текстове се предвижда бюджетът на НЗОК да бъде актуализиран със 134 млн. лв. - от тях 120 млн. лв. са за здравноосигурителни плащания, които Касата сама да разпредели по своя преценка. Именно тук дойдоха и разногласията. 

"А не 120 милиона да се дадат. Сега определяме нова джипка - Надзорният съвет на НЗОК. Тази джипка вече е с девет места, защото членовете на Надзорния съвет са деветима", посочи Хасан Адемов от ДПС.

В крайна сметка всички партии гласуваха "За" актуализацията на бюджета на Касата, единствено от ГЕРБ се въздържаха.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК