България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Доц. Хърсев: Споровете ще са за харченето на натрупания излишък в бюджета

Партиите се надпреварват кой какво ще предложи на избирателите, смята финансовият експерт

25.08.2021 | 09:20 Редактор: Тодор Петров

В последните седмици на дневен ред стои актуализацията на бюджета, която все още остава с неясен хоризонт. Веднага ли трябва да се случи актуализацията или можем да изчакаме ново правителство?

"Актуализацията на бюджета е разделена на 4 части, вчера минаха две от тях. Най-безспорни са бюджетът на пенсионното осигуряване и бюджетът на Здравната каса. Най-големите спорове се очакват в частите, които дават възможност на правителствата до края на годината да похарчат натрупания излишък - някъде около 1,8 млрд. лв. За някои части от бюджета актуализацията е наложителна", коментира финансовият експерт доц. Емил Хърсев в "България сутрин". 

Щяло да има спорове, тъй като партиите имат различни приоритети. Създавало се нездраво състезание кой ще е по-добър, а всички партии щели да показват загриженост пред избирателите.

"При тази надпревара кой какво ще предложи и като имаме предвид, че бюджетът е малко стадо без стопанин... Онзи, който ще изпълнява бюджета, пастирът на стадото, той отсъства", посочи още доц. Хърсев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му предложените допълнителни 100 лева към пенсиите са анонс на загриженост към избирателя. Той е на мнение, че мерките със затварянето заради пандемията не са дали очаквания резултат.

Доц. Хърсев не смята, че има основания за появата на голям дефицит в бюджета. Има лимити за какво може правителството да харчи пари, отбеляза той.

Финансистът се съгласи с предупреждението на управителя на БНБ Димитър Радев, че може да има тежки последици за българската банкова система при неспазване на санкциите по закона "Магнитски".

"Такива последици от неспазване на санкциите, налагани от САЩ на граждани и фирми, доведоха до невъзможност някои банки да получават и плащат в долари - това е основната валута, в която се разплаща търговията по света. Някои от тези банки фалират. Това външно влияние може да бъде пагубно за някои финансови институции. Управителят на БНБ е прав - това е опасно", заяви доц. Хърсев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК