Сериозни последствия за банките ни при неспазване на санкциите по "Магнитски"

"БНБ и търговските банки са добре подготвени", заяви управителят на БНБ Димитър Радев

24.08.2021 | 15:37 Редактор: Жаклина Иванова

Неспазването на санкциите по "Магнитски" може да има тежки последствия за банките ни. Това стана ясно по време на изслушването в парламентарната комисия на управителя на БНБ Димитър Радев.

Радев коментира, че това е причината за превантивните действия, които се прилагат от банковата система у нас. Той даде конкретен пример с латвийска банка, която е включена на 13 юли в списъка "Магнитски" за това, че не прилага санкции по него, свързани със Северна Корея. След 10 дни банката е била обявена в несъстоятелност.

"Искам да кажа, че в резултат на приетите превантивни мерки от гледна точка от депозитите и кредитите, няма материален проблем, свързан със списъка "Магнитски". Включването на една банка в този списък може да има тежки последици, които застрашават дори нейното съществуване", посочи той.

Радев заяви още, че БНБ и търговските банки са добре подготвени за санкциите по закона "Магнитски".  В българското законодателство обаче подробности липсват.

"Българското законодателство съдържа норми, свързани с борбата срещу пране на пари и финансирането на тероризма. В него обаче няма изрична уредба по отношение на прилагането или неприлагането на санкции на трети държави срещу български физически или юридически лица", коментира служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов.

Искри прехвърчаха между Татяна Дончева от ИБГНИ и Хамид Хамид от ДПС. А темата, за която двамата се скараха - дали депутатът от ДПС е адвокат на Пеевски.

"Не сме предишните парламенти да ходатайствате непрекъснато на Пеевски", отсече Дончева.

Въпреки информацията в публичното пространство, че се очакват други български граждани да бъдат засегнати от закона "Магнитски", засега официални данни за това няма.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК