Актуализация на бюджета: 3 млрд. лв. струват мерките за посрещане на кризата (ОБНОВЕНА)

Одобриха на първо четене актуализацията на бюджета на Здравната каса

24.08.2021 | 15:26 Редактор: Тодор Петров

Депутатите от три комисии в парламента разглеждаха актуализацията на бюджета на държавата. Актуализацията е разчетена при вариант, в който страната ни да е два месеца в оранжевата и два месеца в червената зона на заболеваемост. 

Това стана ясно по време на заседанието на бюджетната комисия. Около 3 милиарда лева струват мерките за посрещане на кризата с коронавируса за годината, включително и 50-левовата добавка към пенсиите, съобщиха от финансовото министерство. 

Бюджетната комисия одобри на първо четене актуализацията на бюджета на Здравната каса, с което разходите ѝ до края на годината се вдигат със 120 млн. лв. 

"Сумата, която се предлага за увеличение на бюджета на НЗОК, е в размер на 120 465 000 лв. Предлага се цялата сума да се запише в един ред в бюджета заради изключително динамичната обстановка с пандемията и трудността да се предвиди по кое перо колко средства ще бъдат изразходвани", заяви здравният министър д-р Стойчо Кацаров.

С новите разчети се дава възможност от 1 октомври да се увеличи тежестта на всяка година трудов стаж, а хората с най-ниски пенсии да получат увеличение, но поправките биха променили

"Ние сме предложили да се увеличи тежестта на година осигурителен стаж от 1.2 на 1.35, което ще доведе до 64 лв. нарастване на абсолютно всички пенсии или средно това е 12,5 % нарастване. Минималната пенсия от 300 лв. да стане 340, където нарастването е с 13,3 %, социалната пенсия от 148,71 лв. съответно да стане 170 лв., където нарастването е 14.3 %", обясни министърът на труда и социалната политик Гълъб Донев.

В проектобюджета на страната за догодина се предвижда да има и резерв от над 3 млрд. лева за непредвидени разходи.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова е изпратила покани до т.нар. партии на протеста - "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!", да излъчат по двама души от парламентарна група, за да обсъдят актуализацията на бюджета между двете четения и да стигнат до работещи решения.

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК