Намериха се пари за по-високи пенсии от 1 октомври – никой няма да остане под прага на бедност

Асен Василев: Това няма да доведе до допълнителен дефицит

24.08.2021 | 16:45 Редактор: Здравко Черкезов
Намериха се пари за по-високи пенсии от 1 октомври – никой няма да остане под прага на бедност

Парламентарната комисия по бюджет и финанси прие на първо четене актуализация на бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за тази година.

С приетата актуализация  от 1 октомври тази година ще се увеличи тежестта на всяка година трудов стаж, а пенсионерите с най-ниски пенсии ще получават и социална добавка, за да се изравни доходът им с линията на бедността, която е 369 лв., посочи социалният министър Гълъб Донев. Над 413 хил. пенсионери ще получават месечна подкрепа през системата на социалното подпомагане до линията на бедност. 

Социалният министър поясни, че 50-те лв. доплащане към пенсиите няма да бъдат загубени, а точно обратното - ще получат повече към това, което са получавали до момента до размера на линията на бедност.

ГЕРБ пък предлагат вместо 50 лв. всеки месец пенсионерите да получават добавка от 100 лв. до края на епидемичната ситуация. Това обяви бившият министър на финансите Кирил Ананиев.

В отговор Гълъб Донев посочи, че няма наличен финансов ресурс за подобна мярка.

На въпрос защо не е предвидено увеличение на максималния осигурителен доход, Донев отговори, че е привърженик на това, защото увеличава приносът на работещите към системата и приходите в ДОО, но само за три месеца до края на годината не е уместно, тъй като пренастройката на системите ще създаде напрежение за този кратък срок.

Увеличението на пенсиите не нарушава бюджетната рамка, заяви финансовият министър Асен Василев. Предложеното увеличение се побира в бюджетната макрорамка за догодина.

Приходната част е достатъчно силна, за да поеме разходите за здраве, за пенсии и да останат 3 млрд. лв. за допълнителни политики и непредвидени разходи, които правителството може да прави, коментира Василев.

Актуализацията на пенсиите няма да доведе до допълнителен дефицит и нарушаване на Маастрихстките критерии за финансова стабилност на страната, каза още Асен Василев.

По никакъв начин не се нарушава бюджетната дисциплина и дългосрочната бюджетна рамка, а дори позволява да се намали дефицитът, заяви той.

С актуализацията на бюджета дефицитът за тази година ще бъде 3,6 на сто от БВП. Министерството на финансите планира дефицитът по бюджета да се свие до 3% през 2022 г. и до 2,3% през 2023 г.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК