България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

БСП е готова да управлява България - какви са приоритетите на социалистите?

"Партията показа, че има отговорно отношение към проблемите на българите", каза Димитър Данчев

25.08.2021 | 08:28 Редактор: Искра Ангелова

БСП покани "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!" на разговори за актуализацията за бюджета. Какви са другите приоритети, които левицата поставя на масата за преговори, ако получат третия мандат?

"Нормално е едно политическо мнозинство да има своите приоритет и те да получат своята реализация през бюджетните политики. За съжаление, 46-ото Народно събрание ще направи своя законодателен дебют с актуализация на бюджета, без ясно управленско мнозинство. Това създава рискове между първо и второ четене да бъдат направени такива промени във внесеното предложение от МС, че накрая Министерският съвет да не може да познае своето предложение. Заради това БСП предложи на останалите политически партии да проведе разговори за тези приоритети и да набележим онези политики, които са важни за българските граждани", каза депутатът от БСП  Димитър Данчев в "България сутрин".

Според левицата най-важните промени касаят доходите на българите.

"Ние си даваме сметка, че в момента имаме няколко рискови фактора, които влияят негативно по отношение на доходите на хората. Това са инфлацията, растящите цени на основните енергоизточници, цената на електроенергията за бизнеса, която несъмнено ще се отрази върху потребителските стоки", допълни Данчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

БСП ще настоява за актуализация на пенсиите и то чрез тяхното преизчисляване към средноосигурителния доход към 2017 г., защото според тях това е по-справедливо от предлагащото се в момента.

"Ако предположим, че до края на годината ще има трети парламентарни избори, е много вероятно да няма време да се разгледа бюджетът за 2022 година. И това ще означава, че следващата година ще се работи с 1/12 от бюджета за 2021. По-добре е да работим с по-висок актуализиран бюджет", коментира още Данчев.

Попитан дали БСП вярва, че президентът Румен Радев ще връчи мандата именно на тях, народният представител отговори: БСП подхожда най-отговорно към тази задача. През последните месеци БСП показа, че има отговорно отношение към проблемите на българските граждани. Решението на кого ще бъде връчен третият мандат е суверенно право на българския президент. Имаме всички основания да смятаме, че в момента БСП води една балансирана политика, която показва, че сме готови да управляваме България.

Димитър Данчев не отговори на въпроса кой ще бъде предложеният от тях за премиер.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК