България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Цанкова, БСП: Не реализираме ли третия мандат - пагубна политическа криза

"Ковид отделенията са пълни, България няма да бъде прескочена от бежанската вълна", каза депутатът от БСП

20.08.2021 | 08:30 Редактор: Жаклина Иванова

От БСП не са получили конкретни уверения, че именно на тях ще бъде връчен третият мандат за съставяне на кабинет. Готова ли е левицата да поеме отговорността за него?

"Имаме решение на Националния съвет, че ако президентът реши третият мандат да бъде връчен на нас, ще имаме отговорно отношение и политическо мислене, и ще направим опити за сформиране на редовно правителство. Осъзнаваме, че ще тласнем България към политическа криза, ако не успеем да се възползваме от третия мандат". Това заяви депутатът от БСП Петя Цанкова в студиото на "България сутрин".

По думите ѝ в момента сме изправени пред няколко основни кризи, а четвъртата Ковид вълна се движи с пълна сила.  

"Ковид отделенията вече са пълни. Имаме предпоставки за развита здравна криза, предвид пандемията от коронавирус. Предстои ни и миграционна криза. Няма как България да бъде прескочена от бежанската вълна, която се движи към Европа. Имаме и социално-икономическа криза, продиктувана от високите цени на тока, водата и електроенергията. В три основни кризи, които са заплаха за здравето и сигурността на българския гражданин, една политическа криза ще бъде пагубна", посочи социалистът.

Цанкова уточни, че БСП вече е демонстрирала диалогичност в отношенията си с "Има такъв народ". И добави, че партиите са достигнали до консенсусни политики.

"От парламентарно представените партии сме готови да водим преговори и разговори за съвместни политики с ИТН, ДБ, ИБГНИ. Това сме партиите, които се борим срещу порочния модел на управление. Категорично изключваме преговори с ГЕРБ и ДПС", коментира още депутатът от БСП пред Bulgaria ON AIR.

Цанкова подчерта, че при едни евентуални избори фрагментацията на Народното събрание едва ли ще бъде променена много. И добави, че ще бъдем поставени в сходна ситуация, която ще доведе до редица проблеми в обществото.

"ИТН трябваше в първия си мандат да състави правителство, което да стъпи на основата на служебното правителство, което се ползва с висок рейтинг", обясни Цанкова, добавяйки, че все пак не е изгубен шансът за съставянето на правителство чрез третия мандат.

Тя каза, че има четири основни приоритета в момента - актуализацията на бюджета, внасянето в Брюксел на Плана за устойчивост и развитие,  подготовката на бюджет за 2022 г. и безобидното преминаване през Ковид пандемията.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК