Политолог: Ако Радев връчи третия мандат на ИБГНИ или ДБ, има по-голям шанс за кабинет

Възможно ли е редовно правителство в рамките на 46-ия парламент?

18.08.2021 | 22:01 Редактор: Калина Донкова

След като днес депутатите съставиха комисиите към Народното събрание, част от наблюдателите видяха в това възможност все пак да няма нови предсрочни избори. 

"Определено фактът, че виждаме съставяне на работни комисии в парламента показва се, че има някакъв сигнал за нормализация на случващото се в страната или поне охлаждане на политическите страсти до степен, в която да могат да се свършат някои основополагащи дейности", коментира в предаването "Директно" политологът Иван-Асен Иванов.

По думите му въпросът за актуализацията на бюджета остава, а работата на бюджетната комисия в Народното събрание е най-важна към момента.

"Ако бюджетната комисия не гласува актуализация на настоящия бюджет, това означава, че страната ни ще бъде изложена на доста голям риск през идните кризисни месеци", смята той.

Според Иванов в следващите месеци ще трябва да бъдат вложени значителни средства в много ключови за страната направления, като икономика, здравеопазване и сигурност.

Той коментира и рулетката с мандатите за съставяне на кабинет. ГЕРБ вече декларираха, че ще върнат мандата при самото му връчване, макар и с готов състав. 

"В третия мандат ще бъде разковничето. Зависи коя партия ще го получи и какъв ще бъде стремежът на политическите сили след този провал, който видяхме с първия мандат. Много зависи как ще се разглежда едно евентуално връчване на третия мандат на партия, различна от БСП. Ако евентуално видим връчване на мандат на ИБГНИ или ДБ, тогава виждам една по-висока степен на вероятност да се състави някакъв кабинет", каза още Иванов.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Господин Тошко
преди 2 години
Чалгаджиите от ИТН (които играят с ДПС) ще бойкотират всяко предложение за кабинет. Сигнализирай за неуместен коментар