Нинова: Вместо да се пазарим за мандата, да направим мнозинство за бюджета

Партиите да не налагат силово на кого президентът Румен Радев да връчи третия мандат, призова тя

23.08.2021 | 16:55 Редактор: Здравко Черкезов
Нинова: Вместо да се пазарим за мандата, да направим мнозинство за бюджета

Партиите да не налагат силово на кого президентът Румен Радев да връчи третия мандат, а да се концентрират върху актуализацията на бюджета, посъветва лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Ние обаче няма как да поставим в неловка ситуация президента и партиите да му възлагат на кого да даде третия мандат, това е единственото в неговите правомощия. Нека да изчакаме решението на държавния глава до петък", каза Нинова.

Лидерът на социалистите увери, че ако мандатът бъде за БСП, те веднага ще започнат разговори с останалите партии, а първата задача пред левицата е в срок от 7 дни да излъчи кандидатура за премиер. Втората е да подготвят приоритетите на бъдещето управление и третата е персоналният състав на МС.

"Докато чакаме третия мандат има въпроси, които не могат да чакат и предлагаме четирите партии да излъчим икономисти, финансисти и специалисти по социална политика и до петък да постигнем съгласие по актуализация на бюджета“, обяви Нинова.

"Вместо да се пазарим кой да вземе мандата, да изчакаме президентът да го връчи и да направим мнозинство за бюджета", допълни тя.

Според нея в този момент е много важно депутатите да приемат актуализация на бюджета. Нинова също така коментира, че не знае кога ще са разговорите през тази седмица в НС, но БСП намира за неестествено партиите да се договорят на кого президентът да даде мандата.

"Не можем да участваме в такива абсурдни разговори, това е противоконституционно да отнемаме права на президента, но в разговори за политики ще участваме", обобщи тя.

Относно очакваната вълна от мигранти от Афганистан. Лидерът на левицата припомни, че БСП има принципна позиция и тя е, че не трябва да се подписва споразумение за квоти за приемане на бежанци.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК