Крум Зарков: БСП държи на кабинет, а не на предсрочни избори

"България се намира в политическа криза", заяви той

18.08.2021 | 21:49 Редактор: Искра Ангелова

Ако третият мандат отиде при БСП, има ли шанс за кабинет или вече предсрочните избори са неизбежни? 

"Не знам дали са неизбежни предсрочните избори, но са много вероятни. Следим всеки ден изявленията на различните политически сили. Човек дори да ги следи дума по дума - може да се обърка, разнопосочни са посланията. Позициите се втвърдяват, когато си си помислил, че преговорите тръгват на другата страна", каза депутатът от БСП Крум Зарков в студиото на "Денят ON AIR".
 
БСП смята, че правителство е нужно и че при добра воля този парламент има капацитет. 

"Нека да си дадем ясно сметка, че България се намира в политическа криза, която започна преди година с масови протести. След което гласувахме два пъти и стигаме винаги до един и същи момент - политическата криза ще свърши тогава, когато се създаде устойчиво правителство, без тези, които предизвикаха протестите. Въпрос на момент на узряване е да се стигне до това, до което политическата логика води. Ние трябва да проявим достатъчно съвест, чувство за отговорност, прозрачност, да поставим нещата ясно и да направим това, което е възможно", подчерта Зарков в ефира на Bulgaria ON AIR.

И припомни, че държат на правителство без ГЕРБ и ДПС.

"Правителство, което да постави приоритети, които преговаряхме в няколко кръга, включително с представителите на ИТН. И които отново ще поставим на масата, ако има преговори. Ако няма - отиваме на избори. Голяма част от хората не желаят още веднъж избори, а по-скоро резултати и промяна", добави народният представител.

Зарков е категоричен, че партията му се бори да има кабинет, а не предсрочни избори.

"Да има актуализация на бюджета, която да ни позволи да посрещнем идващите кризи и да реализира качествена промяна в основни сектори. Спиралата в политическата криза не ни помага в решаването на тези проблеми. Още преди няколко седмици казахме, че ако се стигне до мандат на БСП, тя ще направи усилие да го реализира, а по-късно добавихме, че това кадрово усилие може да стъпи върху базата на служебния кабинет", коментира той.

"А дали има проблем с гражданството на Кирил Петков или не - аз не мога да кажа. Конституционният съд ще се произнесе по този казус. Всичкото фокусиране върху случая след това сезиране, е политическа атака. Върху Кирил Петков се фокусира атаката, но тя цели всички действия на служебния кабинет. А какви бяха те? Това бяха действия по предотвратяване на практики на източване на публичния ресурс, практика на купуване на гласове", добави Крум Зарков.

По думите му в преговорите между БСП и "Има такъв народ" нещо се е "счупило".

"От това счупване произтекоха немалко остри думи. Ние от БСП останахме встрани от този обиждащ се процес и се опитахме да бъдем фактор на разума, и да обясним на партиите, че това е, което трябва да се случи", посочи депутатът.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
иванчо
преди 2 години
Круме, и народът държи на кабинет, но не като досегашните, а на такъв, който живее и работи хай-първо за народа си!!! Сигнализирай за неуместен коментар