Слави Трифонов: "Има такъв народ" вече е в опозиция

"Останалите партии със своите 175 депутати вече са управляващи" написа той

18.08.2021 | 19:06 Редактор: Искра Ангелова
Слави Трифонов:

Тъй като отскоро съм в политиката, явно не ги разбирам нещата така, както ги разбират печените политици. Печените български политици. Това написа лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов в профила си във Facebook.

"Явно някои неща, като последователност, да си държиш на думата, почтеност, компромис, жест, уважение, явно тези неща са част от нормалния живот, но от политическия - не са! Там тези думи придобиват съвсем друг смисъл, звучат по един начин, но всъщност предполагат точно обратните действия. Да, не ги разбирам аз тия неща. И честно да си призная - нито искам да ги разбирам, нито пък някога ще приема този начин на поведение, в който казваш едно, пък правиш друго, в който лъжата е истина, компромисът е навеждане, а почтеността е някаква архаична глупост", допълва той.

"Сега ще ви обясня как ги разбирам аз нещата. "Има такъв народ" се опита да реализира правителство, да - правителство на малцинството, но Конституцията позволява това, и "Има такъв народ" направи необходимите жестове и компромиси към т. нар. “партии на протеста”, защото ние бяхме казали, че само с тяхната подкрепа ще реализираме правителство. Ние не получихме тяхната подкрепа и нашите жестове не бяха разбрани и бяха отхвърлени. У нашите евентуални партньори имаше, забележете - “усещането”, че в нашето предложение се вижда “дългата ръка на ДПС". Сега при евентуален трети мандат, даден от президента на тях, тяхното "усещане за дългата ръка на ДПС" изчезна и те очакват нашата подкрепа. Магия. Явно в българската политика “дългите ръце” и "късите крака" се появяват и изчезват според "усещанията" на политиците. Като казвам “къси крака", имам предвид българската поговорка, че "на лъжата краката са къси", пише още Слави Трифонов.

"Освен това и всички останали партии заявиха, че няма да подкрепят правителство на "Има такъв народ", което означава, че "Има такъв народ" със своите 65 депутати вече е в опозиция. А останалите партии със своите 175 депутати вече са управляващи. Как ще се договарят те помежду си, вече е тяхна работа. С моето елементарно разбиране за политика и наивна почтеност, не съм чувал някъде, някога, в някоя демократична държава да е съставено правителство между управляващи и опозиция", категоричен е лидерът на ИТН.

"Нали това е смисълът на демократичния процес - да има управляващи и логично, в противовес на управлението, да има опозиция? И сега, уважаеми управляващи, ние ще бъдем вашата конструктивна опозиция…докато суверенът не реши нещо друго", завършва той.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК