България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

ДБ няма да подкрепи правителство с мандат на БСП, кои са "червените" им линии

"Младен Маринов и Христо Терзийски не могат да бъдат народни представители", каза Надежда Йорданова

17.08.2021 | 09:00 Редактор: Искра Ангелова

Съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов вече е готов да направи компромис за разговори с БСП за реализиране на трети мандат. Защо от "Демократична България"промениха позицията си спрямо левицата и на какви компромиси за готови за съставянето на кабинет?

"Нека да не бягаме пред събитията. Изборът на коя политическа сила да бъде третият мандат е в правомощията на президента. Нека да не взимаме решенията преди него или да предполагаме какви ще бъдат. Това, което казваме от "Демократична България", е много ясно и то беше след първите дни на 46-ото Народно събрание. Ние съзнаваме, че България има нужда от редовно правителство и от стабилно управление, за да се справим с големите кризи, които са пред нас и пред цялото българско общество", каза заместник-председателят на ПГ на "Демократична България" Надежда Йорданова в студиото на "България сутрин".

Тя подчерта, че те са готови за разговори.

"Затова се обръщаме както към колегите от "Има такъв народ", така и към колегите от БСП и "Изправи се БГ! Ние идваме", за да намерим каква да бъде формулата за едно ефективно управление. Третият мандат е кризисен. Това е механизъм, който е предвидила нашата Конституция, за да се справим в една такава кризисна ситуация. Това не може и не бива да бъде отговорност, или решение само на една политическа сила. Затова ние трябва да постигнем съгласие с политическите сили, които изброих. Това не включва ГЕРБ и ДПС. Готови сме да участваме в такова правителство, което е с ясни задачи и ясни правила за формиране на мнозинства", допълни Йорданова в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ третият мандат е възможност за излизане от криза.

"Ние гледаме много внимателно към него и казваме, че той трябва да бъде с конкретни задачи. И само за кратък период от време. Границите на нашите компромиси са много ясно очертани както от коалиционното ни споразумение, така и от нашите предизборни програми. Една от червените линии, която безспорно не може да прекрачим, е никакви лица от "Държавна сигурност" или други хора, свързани със службите, не могат да бъдат в правителството", подчерта тя.

А от партията са категорични, че не могат да подкрепят правителство, в което е включено ГЕРБ или ДПС.

"Също така сме казали много ясно, че правителство с мандат на БСП не можем да подкрепим. Това са все червени линии, които ясно очертават докъде не можем да отстъпим. Разбира се, ние сме готови да правим и да търсим компромис в рамките на следните приоритети - справяне с Ковид кризата, много ускорена ваксинационна кампания, за да съхраним здравето на всички. Решителна съдебна реформа, закриване на специализираните съдилища, преструктуриране на КПКОНПИ", допълни Надежда Йорданова.

"Има такъв народ" са важни и трябва да се върнат на масата за преговорите, защото ние трябва да имаме ясно мнозинство. Вярвам, че политическите лидери в трудни периоди могат да преглътнат своето его и да продължим да говорим. Трябва да се обърне внимание на най-уязвимите групи, на най-засегнатите хора както от Ковид кризата, така и от икономическите обективности, които са в момента", сподели заместник-председателят на ПГ на ДБ

Те са за актуализацията на пенсиите.

А Надежда Йорданова посочи, че темата за актуализацията на бюджета трябва да се обсъжда в Народното събрание.

Тя коментира и смущаващите кадри на полицейското насилие от протестите миналата година.

"Полицейското насилие е системен проблем в България. И то от години назад във времето. За съжаление, държавата години наред не решава този проблем. Той ескалира до чудовищни граници. "Демократична България" ясно казва, че не може да се прехвърли цялата вина за случилото се на редовите полицаи. Да, тези служители на реда, които си позволиха по брутален начин да нарушат своите задължения, да употребят сила срещу тези деца, трябва да бъдат наказани. Но отговорност носят и техните ръководители. Младен Маринов, Христо Терзийски не могат да бъдат народни представители", отсече тя.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК