ДБ не изключва подкрепа за кризисен кабинет с мандатоносител БСП

Избори 2 в 1 биха били перфектната политическа буря, заяви депутатът Атанас Славов

13.08.2021 | 21:35 Редактор: Елеонора Танева

"Демократична България" не е изключила варианта да подкрепи правителство, предложено от третия мандатоносител, ако това е БСП. Това стана ясно от думите на депутата от ДБ Атанас Славов в студиото на "Денят ON AIR". 

"Ние многократно сме заявявали, че няма да подкрепим мандат на БСП. Третият мандат обаче не е класически партиен, а кризисен. Затова, на когото и да бъде даден той формално, ние ще вземем своите политически решения на база широки консултации. Такава дискусия още не е провеждана в парламентарната група, но предвид кризисната ситуация и очакванията на обществото да се излъчи отговорно управление, ще има широки дебати", заяви Славов.

Той очаква с третия мандат да се стигне до експертно, техническо правителство, което може да бъде с мандат от 6-8 месеца, за да извърши най-важните реформи.

Въпреки провалените преговори с "Има такъв народ", от ДБ държат в следващите разговори за съставяне на правителство да се включи и партията на Слави Трифонов.

"Освен нашите партийни позиции има и национални приоритети. Следва здравна криза, вероятно икономическа, нови сметки за ток и парно. Не можем да си позволим, ако говорим за парламентарно управление, да не се излъчи правителство, и да върнем нещата в ръцете на президента. Ще опитаме да направим това, което трябваше да се случи с първия мандат. Най-нормалното е, когато предстоят важни месеци за държавата, да се подхожда отговорно, а не хазартно", коментира депутатът от ДБ пред Bulgaria ON AIR.

Той определи като погрешна стратегията на ИТН да подхожда с ултимативен тон и го определи като "незряло политическо поведение".

Според народния представител би било погрешно, ако служебният кабинет автоматично бъде предложен за постоянен.

"Определени министри, които са доказали своя професионализъм, вероятно ще бъдат поканени. Служебното правителство създаде модел, който създава обществено доверие. Със сигурност има министри, които не бихме подкрепили. Министърът на енергетиката е този, който със сигурност не искаме в бъдещ кабинет", категоричен беше Атанас Славов.

Той добави, че независимо кои министри ще бъдат поканени, трябва да е ясно кой ще носи отговорността. И изрази мнение, че би било в ущърб на българските граждани, ако политиците не покажат отговорно поведение. 

"Ако не може да се излъчи кабинет, отговорността ще е на всички. Провал за втори път ще означава институционална криза. Всяка от формациите ще понесе в различна степен тази отговорност", убеден е депутатът. 

Както и, че депутатите ще постигнат актуализация на бюджета, която е в интерес на българските граждани. 

"Със сигурност ще има дискусии за актуализацията на бюджета, в ДБ предстои темата да бъде обсъдена в началото на следващата седмица. Вярвам, че ще подкрепим решение, което е в интерес на българските граждани, свързано с реакции при криза", заяви Славов.

Депутатът от категоричен, че не трябва да се стига до избори 2 в 1. 

"Избори 2 в 1 Конституцията позволява, но не е най-доброто решение. Две ключови институции - едната ще е с изчерпани правомощия, другата - в края на мандата си. Това би било перфектната политическа буря през следващите месеци. От гледна точка на кампания и послания към гражданите също ще бъде трудно", коментира народният представител. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
2 rate up comment rate down comment 0
Гиневски
преди 2 години
Г-н Славов,тъкмо похвалих ДБ и Хр. Иванов за умната и подходяща за времето политика,чета в друг сайт,колегата ви най високият и най тежкият,да се изхвърля,че с БСП никога няма да предприемат нищо,защото тя е в компанията на ГЕРБ и ДПС.Ние ще предложим наш кандидат за президент за предстоящите избори.Това звучи абдалски! Вие не разговаряте ли по важни въпрос в един офис,или сте в различни палатки!? "Стрелянето" в различни посоки е опасно защото от рикошет на "оловото",може да се дадат "жертви"! Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 0
Гиневски
преди 2 години
Г-н Иванов,Христо,погледите на мислещите,на умните българи,са отправени единствено и само към теб в днешната, трудна,объркана политическа ситуация у нас. Думите изречени от г-н Славов,думи които 99 % са лично твое мнение,са най уместните и тежащи за положението в което сме.Извиси се над ИТН и нейният лидер,стиснете си ръцете с него и с шефката на БСП,ако искаш,аз знам,че ти го искаш, да "сложите" държавата на нови релси,за да станат реалност всичките ти мечти и намерения! Сигнализирай за неуместен коментар