Ще успее ли 46-ото НС да излъчи кабинет и кой има най-големи шансове за третия мандат?

ДБ категорични: Радев да не дава мандат на БСП

12.08.2021 | 13:48 Редактор: Елеонора Танева

След като депутатите гласуваха оттеглянето на предложения от "Има такъв народ" министър-председател Пламен Николов, на дневен ред стои въпросът дали 46-ото НС все пак ще може да излъчи някакъв кабинет. 

За "Демократична България" този път президентът не трябва да дава шанс на БСП. 

"Решението е през третия мандат, който трябва да се връчи на най-малката политическа сила, сега тук да не си дуят мускули БСП, защото това са неразумни неща", коментира ген. Атанас Атанасов от ДБ.

А от най-малката партия вече имат решение, но за целта, освен подкрепа от "Демократична България", им трябва такава и от БСП. 

"Има мостове, които не са изгорени, не всичко е загубено, така че нормален политически разговор без диктат, би довел до едно положително решение", убедена е Мая Манолова.

От столетницата също пресмятат, че за да има кабинет трябват компромиси. Независимо кой е третият избор на Румен Радев.

"В политиката всичко е възможно, когато има добра воля, когато има ясни цели и когато всички подтиснат своето его", заяви Румен Гечев от БСП.

От ИТН изглежда не са готови за нови преговори.

"Вие, когато сте разговаряли на принципна основа с някого и не сте се разбрали и после той ви предложи, какво да си говорите? Манолова ще разпише пътна карта със строго описани приоритети, в името на България, това може ли да промени отношенията ви? Ако продължаваме да се крием зад подобни клишета, значи зад тях се крият нездрави интереси според мен", каза Филип Станев от ИТН.

ДПС са отворени за диалог.

"Ние си говорим с всички", лаконичен беше Мустафа Карадайъ.

А вторият мандат, който ще бъде връчен на ГЕРБ, вече стана ясно, че ще бъде върнат веднага. 

"Ние бяхме готови да служим честно в опозиция, но не виждаме такова желание, върху тях лежи отговорността", заяви Даниел Митов.

Ако партиите не стигнат до консенсус, изходът е един - нови предсрочни избори. Ще има ли такива - ще стане ясно до 2 седмици.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК