Първан Симеонов: БСП е най-приемливата подкрепа за кабинет, Радев не иска избори 2 в 1

"Има такъв народ" няма право на повече грешки", смята социологът

21.07.2021 | 09:05 Редактор: Десислава Атанасова

Ще прилича ли 46-ият парламент на предишния и какъв живот го очаква? 

Малко по-вероятно е да бъде по-дълъг животът на този кабинет, най-вече защото, хората искат все повече. Може би само ДБ не съм забелязал да са хазартни играчи. Президентът и той не иска нови избори, не му се ще да се смесват избори, тъй като това може да мъти водата на иначе така предизвестената му победа. Това заяви в "България сутрин" изпълнителният директор на "Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов.

Той коментира и смяната на тактика от страна на Слави Трифонов и "Има такъв народ". 

"Явно чете сигнала ясно, освен това ДБ даде да два ясни знака - ние не искаме председател на парламента, казаха те, тоест има един дух на омекотяване на напрежението", посочи Симеонов, 

И даде мнение относно евентуалната подкрепа от страна на ГЕРБ и БСП за съставяне на кабинет.

"Ще трябва да живее и да действа с тази мисъл. Това беше смисълът на тези избори, да се махнат тези червени линии, и трети избори ако има - да отнесеш един наказателен вот. Може да се намери формула. Сега те вече имат над 110 мандата, така че сега трябва нещо да скалъпят, но трябва да видим БСП, тъй като са най-приемливата подкрепа за такъв кабинет. Дали ще се постигне някаква договореност, ще бъде добре и за БСП. Най- важното е, че БСП нямат думата, нищо не зависи от тях, и сега може да играят", подчерта социологът. 

И допълни: "Има такъв народ" лека полека ще започне да става партия, те са явление. Те вече малко са обезвредени като взрив, ако получат такива непоискани подкрепи, искат не искат...", каза още Симеонов. 

Относно предложенията за председател на НС и министър-председател, социологът отбеляза, че "Има такъв народ" нямат право на повече грешки.

"Борисов играе, някак се закача с тази кандидатура, БСП - ясно - Кристиан Вигенин,  Татяна Дончева - опитен политик, знае 2 и 200, Ива Митева - това е от предишната им вълна, тогава беше тя много харесвана, същото беше и с Мика Зайкова, много им се хареса на хората. Ива Митева е едно от попаденията. Ива Митева за министър-председател? Такива са слуховете, но не знам. ИТН нямат право на грешки. Трябва да е фигура, която е проверена. Всички прожектори са се насочили към това кой ще слезе като премиер", заяви Симеонов в ефира на Bulgaria ON AIR

Той коментира и кандидатурата на Николай Василев за премиер, която обаче бързо беше оттеглена. 

"Слави печели, че води новото, а Василев е старото в политиката. Начинът, по който беше обявен този кабинет, те си мислеха, че правят принципно действие. Казват: Ето, вие сте свикнали да не говорим, но ето ние вадим кабинет. Но прозвуча малко като политически егоизъм", каза Симеонов.

Относно мълчанието от страна на партията на Слави Трифонов, Симеонов го нарече "медийна дисциплина".

"Те имат медийна стратегия. Тази медийна дисциплина, това неговерене - от една стана е добро, няма грешки, но търпят и критики в тази посока. Донякъде е по-добре да мълчат, от много говорене понякога ставаш за смях. Ние се нагледахме години наред на говорене в политиката, безкрайно говорено", смята социологът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК