Борисов пред Bulgaria ON AIR: Няма да подкрепим правителство на ИТН, но трябва да има кабинет

Десислава Атанасова ще бъде председател на парламентарната група на ГЕРБ-СДС

20.07.2021 | 13:55 Редактор: Елеонора Танева

Броени часове преди утрешното откриване на новия парламент, групите обсъждат кандидатурите си за председател на 46-ото Народно събрание. Срещите им не са в парламента.

От "Има такъв народ" все още не потвърждават дали отново ще предложат Ива Митева за председател на Народното събрание. Заседанието в централата на партията продължава.

"Изборът е демократична процедура, но хайде да не прекаляваме с тази процедура. Да си изберем правителство и да заработим за хората, които това чакат от нас. Аз харесвам Ива Митева, но нали знаете, че това се решава от партията. Тя е изключителен юрист", каза Мика Зайкова от ИТН. 

От ГЕРБ-СДС обявиха, че председател на парламентарната група ще е Десислава Атанасова. Росица Кирова пък ще бъде предложена за председател на НС. 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви пред Bulgaria ON AIR, че няма да подкрепят правителство предложено от ИТН, но дори и мандатът да стигне до ГЕРБ, те няма да предложат кабинет. 

"Ще предложим Росица Кирова за зам.-председател. Ако искат - да я изберат. Пожелавам им успех. Ако могат да направят правителство - добре, защото иначе държавата ще влезе в тежка спирала. Ако ни дадат мандат, ще го върнем веднага, защото това са нечестници", каза Борисов.

"В рамките на 45-ото НС ние положихме усилия да поканим партиите, които са близо до нашите програми. Това бяха ДБ и ИТН. Те категорично отказаха. Сега е техен ред да носят отговорността и да взимат решения", добави Десислава Атанасова. 

Парламентарната група на "Изправи се! Мутри, вън!" също се събра, за да обсъди действията си в 46-ия парламент. Мая Манолова обяви, че биха подкрепили кандидатурата на Ива Митева за председател на НС, ако бъде издигната от партия "Има такъв народ" и отново ще предложат Татяна Дончева за зам.-председател на парламента.

Ще предложат и ревизия на предишното редовно правителство.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК