Радев: Ще преценя кога и на кого да връча трети мандат. Кога ще се актуализира бюджетът?

Президентът обвърза връчването на мандата за кабинет с актуализацията на бюджета в парламента

13.08.2021 | 15:33 Редактор: Десислава Атанасова

Президентът Румен Радев обвърза връчването на следващия мандат за съставяне на правителство с актуализацията на бюджета. Държавният глава оправи остри критики и към поведението на депутатите в пленарната зала.

Спешната необходимост от актуализация на държавния бюджет измести от дневния ред на президента връчването на следващия мандат за съставянето на кабинет. 

"Не можем да се отнесем по безотговорен начин към българските граждани. Има важни, има тревожни въпроси, които изискват актуализацията на този бюджет. Ние не можем да оставим хората без финансова и социална подкрепа в наближаваща пандемична криза", заяви държавният глава.

Няколко седмици след като парламентът започна работа, депутатите все още не са пристъпили към реални действия в тази насока. Радев заяви, че очаква отговорност от всички парламентарно представени партии. 

"Аз искам да видя ясен ангажимент на българския парламент и от това ще проличи - кой работи за хората и кой сее хаос в държавата", посочи Радев.

Преди завъртането на парламентарната рулетка, президентът планира да проведе нови консултации с партиите. След като ГЕРБ заявиха, че ще върнат втория мандат за съставянето на правителство, остава отворен въпросът - кой ще бъде натоварен с третия опит. 

"Ще преценя кога и на кого да връча евентуален трети мандат, когато чуя идеите на парламентарно представените партии за съставянето на правителство", каза държавният глава. 

Радев призова партиите да загърбят идеологическите си различия и да постигнат съгласие. Коментира и размяната на острите реплики от последните дни.

"Мисля, че тук правилна оценка биха дали психолозите. Не случайно в началото на тази кампания им казах, мислете какво говорите един срещу друг, защото накрая ще трябва да седнете на една маса, за да работите за коалиция", отбеляза той. 

Радев благодари на Слави Трифонов и "Има такъв народ"  за подкрепата на кандидатурата му за втори мандат.

Повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
0 rate up comment rate down comment 0
Kirilov
преди 2 години
няма повече пари за вас Сигнализирай за неуместен коментар