Сложната политическа ситуация у нас е заради процеси, започнали още на 4 април?

Коментар на политолози и социолози

12.08.2021 | 19:00 Редактор: Искра Ангелова

Според политолози и социолози сложната политическа ситуация у нас в момента се дължи на процеси, започнали още на изборите през април. Ще има ли промяна в политическия пъзел след евентуални нови предсрочни избори и кой печели от създалата се ситуация?

Факторите довели до тежката политическа криза, в която се намира страната, са плод на взетите решения и липсата на добра комуникация между участниците при завъртането на рулетката, категорични са политолозите.

"Това, което направиха ИТН, е да се разбие българската политическа система, партийната система да я взривят, ако искате, парламента отвътре, това се получи", каза доц. Стойчо Стойчев.

"Политиката е сложно нещо, това не е единично шоу. Хората се умориха едноличен диктатор да им спуска решения и да им се кара от синия екран. И когато се появи един човек, който от диванче се държи по същия начин, хората започват да се изнервят", категоричен е комуникационният експерт Любомир Аламанов.

"Ако ние разчитаме, че ще започнат да си говорят по-нормално, но виждаме всички, че става другото, значи едни нови избори нищо няма да променят. И защо се сърдим на хората, които не гласуват? Мисля, че тези два избора показаха, че тези, които не са гласували, са постъпили по-правилно. И виждате само си загубиха времето, за да се изгаврят политиците с тях. Какво да им гласуват", отсече политологът Юлий Павлов.

Според него сегашната политическа ситуация е плод на процесите не от изборите на 11 юли, а още на 4 април, когато "Има такъв народ" са имали пълната възможност да съставят правителство, но безотговорно не са я използвали.

"Още там започнаха, след това продължиха твърденията как нямало да се пазарят за личности. Естествено, че се пазариха и с това се занимаваха, и не си даваха сметка, че не само, че 78% от българския народ не иска избори, ами и че те самите са много застрашени, като се изключи "Демократична България". Значи всички останали по-скоро ще загубят от едни следващи избори", допълни той.

Според политолозите едни нови избори няма да доведат до промяна, въпреки че не е изключено ИТН да получат по-голяма подкрепа.

Вижте повече в репортажа на Камелия Стоянова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК