След словесни престрелки и от втория опит, депутатите гласуваха: "Мандатът неуспешен"

От ГЕРБ поставиха нов казус -процедурата от прецедент да се превърне в практика на бъдещите кандидат-премиери

12.08.2021 | 13:34 Редактор: Десислава Атанасова

Единодушно депутатите приеха да разгледат оттеглянето на кандидатурата на Пламен Николов. И дотук с единомислието. Минути по-късно мандатоносителят реши да напусне залата.

"С отказването на Пламен Николов, мандатът не е изпълнен, а си организирате дебати по толкова ясен казус. Ние сме решението на проблема, но това явно ще се случи на следващите избори", заяви Ивайло Вълчев от "Има такъв народ". 

"Христо Иванов е бивш министър на Бойко Борисов и му викаше шеф. Мая Манолова беше в БСП и викаше: "Дайте шанс на Орешарски!" Гласува за Делян Пеевски с едната си ръчичка за шеф на ДАНС. Татяна Дончева да не казвам през какво мина. Всичките са овъртолени като свински черва. Да се оправят", каза Тошко Йорданов.

"Просто при тези условия не желая да изпълня мандата. Вече не знам премиер ли съм, или не съм", лаконично отговори Пламен Николов.

Това повдигна градуса на напрежение и ядоса групата от ИБГНИ, която отправи критики към председсeдателя Ива Митева. 

"В главите на тези хора има само сценарии. Само че държавата не е сценарии, а знаци, процедури и aктове.  Детинщина и инфантилност. Тази работа е ненормална", отбеляза Татяна Дончева от ИБГНИ.

И последва дебат по същество. От ГЕРБ поставиха нов казус, като видяха процедурата - от прецедент да се превърне в практика на бъдещите кандидат-премиери. 

"С подобно решение ще създадем еталон, от който ще се възползват всички кандидати за премиери, нека не допускаме това нещо", посочи Росен Желязков от ГЕРБ.

"Желязков, ако бъде отхвърлено какво правим, несериозно е това", смята Атанас Атанасов от "Демократична България". 

"Желязков, как бихте спрели, който и било кандидат за премиер, да направи това", попита Николай Хаджигенов ИБГНИ. 

Депутатите гласуваха първоначалния вариант на предложението, но без резултат заради липса на кворум.

А след почивка - и председателският съвет и бившите управляващи промениха позицията си.

"Ние ще гласуваме против това предложение и ще позволим то да бъде прието, за да бъде приключен този мандат и да се отива на нови избори", заяви Тома Биков от ГЕРБ. 

Така парламентът реши, че "мандатът за съставяне на правителство приключва неуспешно".  С това първият проучвателен мандат отиде в историята.

Повече вижте в репортажа на Петър Антонов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК