Трифонов: Нито ще подкрепим третия мандат, нито ще напуснем пленарната зала

Ние направихме много компромиси и жестове, нито един от тях не беше разпознат, каза лидерът на ИТН

14.08.2021 | 14:03 Редактор: Здравко Черкезов

Кабинетът на "Има такъв народ" (ИТН) не стигна до гласуване в пленарна зала заради претенциите на "Демократична България" (ДБ) и "Изправи се БГ! Ние идваме!" (ИБГНИ). Това заяви пред БНР лидерът на ИТН Слави Трифонов. 

Най-вероятно ИТН няма да подкрепи партията, която получи третия мандат за съставяне на кабинет. Групата няма да напусне и пленарната зала, за да е невъзможно избирането на правителство с по-малък кворум.

"С ДБ и ИБГНИ имахме много общо по важните неща. Но се оказа, че имаме различия в това не какво, а как да стане. Те започнаха да изявяват претенции, които са неадекватни, неприемливи. Христо Иванов искаше да одобрява всички представители на правителството... Ние направихме много компромиси и жестове, нито един от тях не беше разпознат", каза Трифонов. 

Лидерът на ИТН подчерта, че няма обида, но "всичко се е превърнало в невъзможност за съставяне на правителство заради липса на партньорско отношение". Той остава категоричен, че ИТН няма да подкрепи правителство с мандата на третата политическа сила: 

"Но да видим какво ще стане, нещата се менят час по час. Те имат възможност да направят правителство, имат още депутати и парламентарни групи, с които да се договарят... Няма да излизаме от залата при гласуване, искаме всичко да е пред очите на всички, без тайни договорки, кадруване". 

Снимка: БГНЕС, архив

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК