Парламентарна математика: Излиза ли сметката за редовно правителство с многото неизвестни?

ИТН, БСП, ДБ и ИБГН трябва да дадат своето "да"

17.08.2021 | 18:42 Редактор: Елеонора Танева
Парламентарна математика: Излиза ли сметката за редовно правителство с многото неизвестни?

Три са партиите, които ще се включат във втория ден на втория кръг преговори преди връчването на втория мандат. Това са "Демократична България", ДПС и "Изправи се, БГ! Ние идваме!". Единственият вариант за редовен кабинет засега е възможен с третия мандат. В случай, че отиде при БСП, левицата ще предложи служебният кабинет да стане редовен. Ясно е, че ГЕРБ и ДПС няма да подкрепят такава идея.

Парламентарната математика показва, че правителство е възможно да има от третия път, ако бъде подкрепено от ИТН, БСП, ДБ и ИБГНИ. Тези партии събират 148 гласа в пленарната зала.  

Има обаче риск групата на ИТН да не подкрепи кабинет на нито една от другите групи и тогава подкрепата ще дойде само от БСП, ДБ И ИБГНИ. Това прави едва 83 гласа в залата, които са недостатъчни за избор на правителство. 

Така съдбата на третият мандат остава неясна. Ден преди трите останалите групи да отидат на среща с президента, изразиха намерение за стабилизиране на отношенията, което да доведе до излъчване на кабинет и отлагане на нови избори.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК