Съдбата на втория мандат е ясна, мътна остава ситуацията около третия

Партиите все по-категорични: не искат избори наесен

17.08.2021 | 17:35 Редактор: Елеонора Танева

След проведените днес консултации при държавния глава съдбата на втория мандат е ясна, но какъв ще е изходът от третия опит не е сигурно. Ден преди да отидат на среща с президента, трите останалите групи изразиха желание за стабилизиране на отношенията в парламента, което да доведе до излъчване на кабинет и отлагане на нови избори. 

За компромиси и намиране на подход за стабилен кабинет призовават партиите, които предстои да се срещнат с президента. 

"В рамките на третия мандат чрез преговори и добре структурирано споразумение да излъчим управление, което да отложи изборите сега и те да се проведат в по-удачен период, напролет", заяви Христо Иванов от "Демократична България".

"Всеки да преглътне, да замълчи за миг и да направи крачна напред, за да можем да осигурим парламент, който произвежда реформи, не само скандали", добави Арман Бабикян от ИБГНИ.

От ДПС бяха лаконични и коментираха с ирония дали биха подкрепили кабинет с трети мандат. 

"Настроенията са добри, но мислим за 4-тия и 5-тия мандат, но още не сме решили", коментира Хамид Хамид от ДПС.

А според експертите все още има шанс за редовен кабинет. 

"Единствената възможна конструкция на редовен кабинет е центриране около служебния кабинет. Не си представям, че ИТН биха подкрепили състав на МС с членове на БСП", заяви политологът Слави Василев.

На фона на новите консултации, лидерът на ИТН Слави Трифонов сякаш смекчи тона към останалите партии. В свой пост във Facebook той заяви подкрепа към служебния кабинет и президента по въпроса за евентуална мигрантска криза след събитията в Афганистан. 

"Може би това е увертюра към едни потенциални преговори за третия кабинет. Тонът на г-н Тошко Йорданов би следвало да се промени и ако това се случи съм сигурен, че протегната ръка отсреща ще има", коментира политологът.

А като контрапункт на заявките до момента, той вижда и очертаващо се негласно политическо обединение. 

"Ами тя коалицията вече е ясна. ИТН, ДБ, БСП, ИБГНИ. Въпросът е кой от каква позиция и какви отстъпление ще трябва да направи", предположи Слави Василев.

Така, на фона привидно сближаване на позиции, очакванията на експертите са, че са възможни нови разделителни линии при сформирането на парламентарните комисии.

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Читател
преди 2 години
Защо всички партии бягат като дявол от тамян,кога стане въпрос за някаква коалиция в българския парламент,с най "миролюбивата",партията гарант за етническия мир у нас, Движението за Права и Свободи!? Големият "балансьор" в НС,винаги се накланяше към посоката от където идва келепира. Сигнализирай за неуместен коментар