ИТН и ГЕРБ след консултациите: Останалите да поемат отговорност за нов кабинет

БСП от своя страна заявиха, че ще направят опит за съставяне на правителство

17.08.2021 | 13:40 Редактор: Здравко Черкезов

Втори кръг консултации на президента Румен Радев с парламентарно представените партии в търсене на съгласие за създаване на редовно правителство. Държавният глава разговаря с представители на "Има такъв народ", ГЕРБ и БСП. 

"Отговорността, която получихте с връчването на първия мандат за съставяне на правителство, не се реализира и политическата ситуация се изостря, но се изострят и кризите, пред които е изправена България. Това повишава още повече необходимостта да имаме редовен кабинет", обърна се Радев към ИТН.

От ИТН заявиха, че останалите партии трябва да поемат отговорност от тук нататък, след като са ги обвинили че са "дългата ръка на ГЕРБ и ДПС". 

"Що се отнася до съставянето на правителство, ние опитахме, но бяхме предадени по средата на разговорите. В крайна сметка в парламента има още 5 партии, има огромно мнозинство, което да състави кабинет, така че отговорността е при тях", категоричен е зам.-председателят на партията Тошко Йорданов.

"Трети мандат ИТН няма да подкрепи. Няма как да не ни подкрепят най-голямата партия, а ние да подкрепим правителство на малцинството с плаващи мандати", заяви Виктория Василева на излизане от "Дондуков" 2.

За разлика от първия път, сега от ГЕРБ дойдоха на консултации и заявиха, че ще върнат веднага втория мандат, без да предлагат кабинет. От партията са против актуализацията на бюджета да се обвързва с връчването на мандатите. 

"ГЕРБ остави финансово и икономически стабилна държава, макар че месеци преди това партиите на протеста и Вие твърдяхте точно обратното. Сега е ред партиите на протеста да поемат отговорност, и Ваша отговорност г-н президент, защото тези партии се родиха под Вашия юмрук тук на площада", каза председателят на ПГ ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

"Относно Вашите думи каква държава ни остави ГЕРБ, мисля, че българите се произнесоха на последните избори как се справихте с Ковид кризата. Българите не можеха да стигнат до болниците, умираха по стълбите и линейките, бизнесът също страда", отвърна Радев.

Последни за деня влязоха от БСП, като заявиха, че ще направят опит за съставяне на правителство. "Ако дойде при нас ще продължим конструктивно, мъдро, търсене на общите пресечни точки с колегите от другите партии без ГЕРБ и ДПС", декларира лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Кръга от консултации продължава утре с останалите партии.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК