Радев: Българите очакват правителство, ИТН: Опитахме, но бяхме предадени

Очакват ни трудни диалози, но аз ви приветствам да опитате, призова президентът

17.08.2021 | 09:27 Редактор: Здравко Черкезов
Радев: Българите очакват правителство, ИТН: Опитахме, но бяхме предадени

Това е вторият цикъл консултации, започнал с "Има такъв народ", за съставяне на редовен кабинет. Отговорността, която получихте с връчването на първия мандат, не се реализира. Но се изострят и кризите, пред които е изправена България. Необходимо е да имаме редовен кабинет и да се отнасяме по-отговорно за възможностите за диалог. Трябва да изчерпаме всички възможности, затова за нас е важно да чуем вашата формула за взаимодействие с другите парламентарно представени сили, за да може да се намери правилния път и да можем да съставим кабинет в рамките на 46-ото НС. Това е, което очакват българите на фона на кризите, пред които сме изправени.

Това заяви президентът Румен Радев по време на консултации с ИТН преди връчването на втория проучвателен мандат.

"Факт е, че страната е изправена под поредица на кризи, но вчера в тази зала на КСНС стана ясно, че може да се решат в парламента, независимо от това дали има правителство. Дали е служебното или ново служебно, то трябва да може да си върши работа, а парламентът да му е осигурил възможности", посочи председателят на ПГ ИТН Тошко Йорданов.

"В крайна сметка, що се отнася за съставяне на правителство, ние опитахме и бяхме предадени по средата на разговорите и от тук нататък в парламента има 5 партии, има огромно мнозинство, което може да състави кабинет. Отговорността е пред тях, след като отказаха да работят с нас по неясни причини. И ДБ, и ИБГНИ, и БСП, и ДПС, и ГЕРБ могат да се съберат. Разбира се, съществува известна морална дилема, че ние бяхме дългата ръка на ДПС и ГЕРБ, а след това те да направят правителство с тях", добави той.

"Очакват ни трудни диалози, но аз ви приветствам да опитате. Парламентът трябва да свърши важни и отговорни работи, вчера посветихме часове и съм сигурен, че парламентът ще поеме своята отговорност", отсече президентът и акцентира двата най-важни приоритета пред НС: актуализацията на бюджета и завършването на Плана за устойчивост. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Стела Илиева
преди 2 години
До кога в тази държава ще излизат личности,уж нови пък те все същите.Хора минали през всички партии,сега казват,че са други. Смешно, жалко,обидно към народа.Българи събудете се,отворете си очите.Това не е промяна.Това е възмутително. Сигнализирай за неуместен коментар