Двоен скок на сигналите за пациенти с Ковид-19 в Спешна помощ само за седмица

С три месеца се удължава извънредната епидемична обстановка в страната

25.08.2021 | 17:46 Редактор: Жаклина Иванова

С три месеца се удължава извънредната епидемична обстановка в страната, а прокуратурата поиска обяснение от здравния министър за предприетите мерки.

Часът е 14:30 следобед. Екип от столичната Спешна помощ тръгва на пореден сигнал за болен с Ковид-19.

"82-годишна жена, с доказан Ковид-19. Оплакванията са втрисане и изпотяване, което обаче не налага Спешна помощ. Всеки трети адрес е или за температура или за промяна в лечението, което Спешна помощ не прави, тъй като не можем да проследим пациентите", каза медицинският специалист в ЦСМП-София Кристина Манчева.

Минути по-късно екипът вече е в "Младост 3", но на адреса няма никой. Така всеки ден по 12 часа медиците от Спешна помощ се отзовават на сигнали. Някои обаче се оказват загуба на ценно време за екипа.

Кристина Манчева и нейните колеги вече усещат и бързото настъпване на четвъртата вълна от Ковид-19.

"Имахме един кратък период да глътнем въздух, но сега наново тръгва да расте броят и то осезаемо. Докато миналата седмица бяха около 30, сега са вече 50-60 с Ковид-19 на дежурство, което е 12 часа", уточни тя.

Забелязват се и по-различни симптоми от предишните вълни. Все по-малко остават спешните медици като Кристина. А по думите ѝ не усещат подкрепата на държавата.  

"При ужасяващо намаления брой медицински специалисти...вместо в момента да са зад гърба ни и да ни подкрепят, те се опитват да ни окастрят с парите", подчерта медицинският специалист.

Освен това – те се противопоставят и на идеята линейките да бъдат разделени на такива за Ковид-19 и такива за други случаи. И докато случаите на Ковид-19 стават все повече, държавата реши - извънредната епидемична обстановка се удължава с още три месеца.  

"Средната продължителност на една пандемична вълна е около два месеца, два месеца и половина", посочи здравният министър д-р Стойчо Кацаров.

А засега натискът към болниците не е толкова голям и от Спешна помощ признават, че успяват да настанят хората, които наистина имат нужда от лечение.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК