Комитова: Раздадени са огромни аванси на фирми, в бюджета за 2021 г. няма целеви пари за "Тракия"

"Актуализацията на бюджета не може да обхване всички задължения на АПИ и "Автомагистрали", посочи тя

25.08.2021 | 21:13 Редактор: Жаклина Иванова

Каква е причината да няма средства за пътищата? И ще се намерят ли пари за протестиращите фирми?

"Трябва да разделим дейностите на няколко вида. Едно е строителството на АМ "Хемус", където има достатъчно осигурени целево пари. Там няма проблем с парите, освен това има раздадени предварително огромни аванси на фирмите, които биха участвали и участват в това строителство. Друго е за текущ ремонт и поддръжка на 28 области на цялата територия на страната. Третата тема е ремонтът на АМ "Тракия" в отсечката между Чирпан и Стара Загора", заяви служебният министър на регионалното развитие арх. Виолета Комитова в студиото на "Денят ON AIR".

Регионалният министър посочи, че при ремонта на АМ "Тракия" в отсечката между Чирпан и Стара Загора са участвали четири фирми, една от които е "Автомагистрали - Черно море". По думите ѝ през 2020 г. целево са отпуснати 90 млн. именно за тази отсечка.

"Тези пари в края на миналата година са били похарчени за други цели и за това има документи", коментира арх. Комитова.

Служебният министър на регионалното развитие каза, че всички 4 фирми, които са участвали в ремонта, са получили аванси.

"От "Автомагистрали - Черно море" в момента претендират за 36 млн. доплащане. Ясно е, че в нашия бюджет за 2021 г. няма целеви пари за "Тракия". Тези, които са били определени, са били похарчени миналата година", уточни още Виолета Комитова. И изтъкна, че в момента съществуват сериозни затруднения, както и че се обмислят варианти с плащания на по-малки суми.

По думите ѝ те са станали жертва на един договор, от едната страна на който стои бившият шеф на "Автомагистрали", а от другата-шефът на "Автомагистрали - Черно море".

"Ако ние не успеем да уредим парите, те имат право по съдебен ред да си търсят правата. Тези фирми са станали жертва на един договор, който не е бил обезпечен финансово", добави Комитова и уточни, че останалите три фирми не протестират, което може да означава, че те са получили от големите аванси, които са били раздадени за "Хемус".

А относно актуализацията на бюджета, тя сподели, че предвижда малки размествания на пари от едно към друго министерство.

"Тя е свързана с възможностите на държавата и с нуждите, които са възникнали сега, в момента. Тази актуализация не може да обхване всички задължения на АПИ и "Автомагистрали", защото те са огромни", коментира още Комитова пред Bulgaria ON AIR.

Относно авансите за "Хемус", служебният министър на регионалното развитие каза, че са раздадени огромни суми.

"Имаме фирми със 100 млн. лв. аванс раздаден, с 50 млн., с 60 млн. - за строителство, което ще се случи в следващите години, за доставка на материали, за наемане на техника. Тези огромни аванси на стойност около 1 млрд. лв. са обезпечени със застраховки. Именно тези застраховки са слабото място в тези договори", уточни Комитова.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК