Комитова: Договорите, сключени от АПИ, надхвърлят 4 пъти бюджета ѝ

АПИ редовно е разчитала на излишъците в бюджета, за да се разплаща с фирмите, извършващи ремонт и поддръжка на пътищата

17.08.2021 | 19:22 Редактор: Жаклина Иванова

Агенция "Пътна инфраструктура" редовно е разчитала на излишъците в бюджета, за да се разплаща с фирмите, извършващи ремонт и поддръжка на пътищата. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова. На този фон, обаче, протестите на служители от "Автомагистрали" продължават.

Години наред утвърдените средства за ремонт и поддръжка на пътища са надхвърляли в пъти гласувания бюджет. Това показва справка на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

"Предишното ръководство на АПИ възлага по договори текущ ремонт и поддръжка за 2021 година в размер на 1,5 млрд. лева. Това, съотнесено към бюджет от 385 млн., е 4 пъти повече от сумата, предвидена по закона за  бюджета", посочи Комитова.

А на въпрос към фирмите защо са работили без да са обезпечени договорите им със средства, служителите отговорили така:

"Те са работили предимно срещу аванси. В края на годината получават всичките си пари с министерски постановления. До момента сме видели едно обяснение, че тези 2 млрд. се намират от излишъците в бюджета", обясни още Комитова.

"Когато сключиш договор с някого, че той ще свърши една работа, и ти ще му платиш едни пари, и става дума за 1,2 млрд., а ти не можеш да гарантираш изплащането на тези пари, е измама", заяви говорителят на служебното правителство Антон Кутев.

И въпросът е в правомощията на прокуратурата.

"5 млрд. само по тази дейност, умишлено изкарани извън обществени поръчки, са изключително тежка корупционна среда, лоша бюджетна практика. Защо това се прави, трябва да попитате хората, които са отговорни за тази работа и са подписвали и позволявали това да се случи", добави той.

А шефът на АПИ беше категоричен – ще се направи всичко необходимо, за да не спира работата по обектите.

"Дори и да се наложи спиране на тези обекти, ние ще направим така че да бъдат завършени. Няма да се спират пътища от обществено ползване", коментира шефът на АПИ Ивайло Денчев.

И докато служебното правителството и бившите управляващи спорят за отпусканите средства за АПИ, фирмите, извършващи ремонтни дейности се заканиха, че ще продължат с протестите.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Гражданин
преди 2 години
Че АПИ е организирана престъпна структура е ясно на всички. Трябва да се разследват.Необходимо е да се преразгледат и проектите особено за пътя от Русе В.Търново и Хаинбоаз. Бандидите от АПИ искат да усложнят и оскъпят строителството, като прекарат пътя западно от Велико Търново, а не както е правилно успоредно на съществуващия и източно от Велико Търново. Сигнализирай за неуместен коментар