Комитова: Два месеца не са достатъчни за отстраняване на корупцията

България има нужда от планиране на строителните процеси за държавните обекти

04.08.2021 | 22:35 Редактор: Елеонора Танева
Комитова: Два месеца не са достатъчни за отстраняване на корупцията

"За два месеца като служебен министър не ми стигна времето за отстраняване на корупцията". Това заяви арх. Виолета Комитова, служебен министър на регионалното развитие и благоустройството. Тя посочи именно корупцията като едно от нещата, за които времето откакто ръководи регионалното министерство, не ѝ е стигнало. 

"Голям проблем е корупцията, която се случва под претекст "инженеринг" (проектиране и строителство). По този начин на фирма изпълнител могат да се платят много повече пари, отколкото експертите са изчислили предварително", заяви Комитова в интервю за bloombergtv.bg. 

Комитова е на мнение, че навсякъде, където не се налага реален инженеринг, трябва само да се изготвят строителните книжа, да се изчислят всички нужни материали за извършването на строежа или ремонта, както и тяхната стойност и чак тогава след прозрачен търг да се избере фирма изпълнител. 

"България има нужда от планиране на строителните процеси за държавните обекти", категорична е Комитова. Тя сподели, че ако има повече време на този пост, би направила много детайлен план за предстоящото строителство на държавни обекти в страната, а също и да състави бюджет, който да бъде вкаран в годишния бюджет на страната. 

Според служебния министър след това би трябвало да се строи само по този план, като се следи за сроковете, качествените и количествените индикатори. Това би предотвратило огромния стрес, при който фирмите и публичният сектор трябва да работят в момента.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК